• a
  • b
  • c
  • d
  • e
  • f
  • g
  • h
  • i
  • j
  • k
  • l
  • m
  • n
  • o
  • p
  • q
  • r
  • s
  • t
  • u
  • v
  • w
  • x
  • y
  • z

body, food & mind tools

Boek hier een proefles!

Tijdens een proefles kun je kort het trainen in warmte en onze professionele & vriendelijke aanpak ervaren.

Inloggen op je bbb account

Vul je persoonlijke gegevens in

Vul je persoonlijke gegevens in om een account te maken

Wachtwoord vergeten?

Voer je e-mailadres in om je wachtwoord te herstellen

Even geduld...

Het formulier wordt verstuurd, dit kan even duren

Jouw proefles is geboekt

Hieronder staan de details van jouw proefles

Amsterdam Amstel
13-09-2016 / 11:00

Je kan je proefles annuleren of wijzigen door in te loggen met jouw account gegevens

Inloggen is gelukt

Je wordt nu doorgestuurd naar jouw account

Wachtwoord vergeten?

We hebben een e-mail met instructies naar je e-mailadres gestuurd

Eten van het seizoen, waarom zou je dat doen?

Eten van het seizoen is niet alleen lekkerder en gezonder, maar ook duurzaam. Seizoensgroenten & -fruit hoeven namelijk niet gekweekt te worden in kassen óf bewaard te worden in koelcellen, wat vaak veel energie kost.

Het heeft iets romantisch, eten van het seizoen. Wachten tot het juiste moment is toch veel specialer dan iets wat er altijd is. Hoe blij kan je worden van de eerste aardbeien in de zomer of een heerlijke pompoensoep in de winter. Het is een genot om producten te eten als ze op hun best zijn!

Bovendien kloppen de seizoensproducten beter bij onze behoeftes. De aarde geeft ons wat we nodig hebben op het juiste moment! Een stamppot of wintergroenten soep geeft ons energie en warmte op een koude winterdag. Op een hete zomerdag varen we beter op een frisse salade, omdat het licht verteerbaar is. 

Lokale seizoensproducten zijn extra gezond. Dit komt omdat verse producten nog volop vitamines en mineralen bevatten. Ze hoeven immers geen lange weg af te leggen voordat ze bij ons op het bordje liggen. Ook hebben ze vaak minder lang (of niet) in de opslag gelegen. Bovendien scheelt het voedselkilometers, waardoor het (in de meeste gevallen) duurzamer is.  

Tijdens de connect winterchallenge nodigen we je uit om te kiezen voor wintergroenten. Om het makkelijk te maken hebben we de beste lokale en niet lokale keuzes op een rijtje gezet.

De beste keuzes voor lokale groentesoorten

Aardappel, aardpeer, bleekselderij, boerenkool, Chinese kool, knoflook, knolselderij, koolraap, pastinaak, pompoen, prei, rammenas, rode biet, rode kool, savooiekool, schorseneren, spitskool, spruiten, ui, veldsla, winterpostelein, winterpeen, witlof, wiite kool.

De beste keuzes voor niet lokale groentesoorten

Andijvie (Spanje), aubergine (Spanje), bloemkool (Frankrijk), bosui (Frankrijk/Italië), broccoli (Frankrijk), cherrytomaat (Marokko/Spanje), courgette (Spanje), ijsbergsla (Spanje), komkommer (Spanje), koolrabi (Italië), kropsla (Spanje), mais (VS), paprika (Israël/ Spanje), peultjes (Marokko), ronde tomaat (Marokko/Spanje), rucola (Italië), snijboon (Marokko), sperzieboon (Marokko), spinazie (Spanje), venkelknol (Italië), wortelen (Spanje), zoete aardappel (VS).

De beste keuzes voor lokale fruitsoorten

Appel, peer, stoofpeer en gedroogd, bevroren en ingeblikt fruit uit Nederland.

De beste keuzes voor niet lokale fruitsoorten

Avocado (Spanje), Banaan (Colombia/ Costa Rica/ Ecuador), citroen (Spanje), druif (Argentinië/ Peru), granaatappel (Iran, VS), grapefruit (VS), limoen (Brazilië), mandarijn (Marokko), meloen (Brazilië/ Costa Rica), sinaasappel (Uruguay/Zuid-Afrika).

Als je volgens het seizoen eet, dan nemen groenten vanzelf een centrale rol in. Groente in de hoofdrol dus. Dat is niet alleen heel gezond voor jou, maar ook voor moeder aarde. Wil je weten wanneer je jouw favoriete groenten en fruit het beste kan eten? Gebruik dan de groente & fruitkalender van Milieucentraal.