Bewegen met reuma

Het is belangrijk om te blijven bewegen met reuma. Het kan dat je door de reuma niet wil of kan bewegen. Beweging en sporten maakt jouw spieren en gewrichten soepeler en sterker. Dit heeft voordelen. Bewegen met reuma kan de symptomen verzachten en de voortgang van de ziekte vertragen. Daarnaast verhoogt het je energieniveau, vermindert het eventuele vermoeidheid en kan het een rol spelen in je slaappatroon.

Beginnen met bewegen met reuma

Wanneer je wilt beginnen met sporten of bewegen, zorg dat je voldoende bent geïnformeerd over bewegen met reuma voordat je begint met sporten. Bij bbb health boutique hebben we coaches die je hierbij kunnen helpen. Wil je nog meer verdiepende kennis over bewegen met reuma? Dat kan via je reumatoloog, reumaconsulente of fysiotherapeut. Ervaar je belemmeringen of drempels met regelmatig sporten? Plan dan een lifestylecoaching en bespreek het met een coach, die je helpt met het sporten met reuma.

 

Sporten met reuma in de hot cabin

Het sporten in de cabine wordt door de verwarmde omgeving aangeraden. De warmte kan zorgen voor verminderde gewrichtsstijfheid, minder pijnbeleving en kan de doorbloeding laten toenemen. Doordat de pijnbeleving vermindert, kan er gemakkelijker bewogen worden en kan je je lichaam versterken. Als toevoeging aan je workout is het goed om flexibiliteitstraining te doen. Hiermee werk je aan de bewegelijkheid van je gewrichten. Dit kan bijvoorbeeld met yoga. De hot cabin yoga kan door de warmte vooral heel prettig zijn.

Met reuma mag je krachttraining doen, alleen niet in de cabine met de warmte aan. Warmte kan invloed hebben op het synoviale vocht tussen de gewrichten. Hoe warmer het is, hoe vloeibaarder de synovia is en hoe minder demping er is tussen de gewrichten. Het is niet precies bekend vanaf welke temperatuur dit het geval is. Daarom raden we af om in de warmte krachttraining te doen. Je kan wel na een goede warming-up, in de krachthoek oefeningen doen. Als je weerstand- of krachttraining gaat doen, concentreer je dan op de grote spiergroepen.

Het is belangrijk om te blijven bewegen met reuma. Het kan dat je door de reuma niet wil of kan bewegen. Beweging en sporten maakt jouw spieren en gewrichten soepeler en sterker.

Sporten met gewrichtspijn

Het is belangrijk dat je goed oplet of je je spieren of juist je gewrichten belast. Heb je na de workout spierpijn, dan is het prima. Heb je de volgende dag (meer) last van gewrichtspijn, dan heb je verkeerd getraind en moet je je programma’s bij (laten) stellen. Doe je dat niet, dan loop je het risico je kraakbeen verder te beschadigen. Ervaar je pijn na het sporten, dan is het misschien verstandig om niet in de warmte/ of minder warm te sporten. Zeker als je in een later stadia van reuma zit, moet je hier op letten. Ervaar je last of pijn, plan dan een coaching in om te kijken wat jij het beste kan doen. Het is immers voor iedereen anders.

Ervaar je veel pijn en beperkingen in je bewegingen? Dan is het verstandig om te beginnen met het programma reuma in de hot cabin. Er is weinig belasting voor de gewrichten met het programma, waardoor het voor (bijna) iedereen toegankelijk is. Je kan hierbij langzaam de belasting verhogen. Bespreek goed met de coach hoe je de belasting langzaam kan verhogen door middel van bijvoorbeeld enkelbandjes of dumbells. Daarnaast is het belangrijk bij veel pijn en beperkte bewegingsmogelijkheden om kort te trainen (30 minuten in de cabine), en op vaste tijdstippen wanneer je het minste pijn en beperkingen ervaart. Regelmatig en diep ademhalen tijdens de oefeningen is belangrijk evenals ontspannen tussen de oefeningen. Specifieke aandachtspunten bij de ontstekingsfases zijn: zware trainingen vermijden en de warmte in de cabine verlagen. Bij zware ontstekingen is het soms verstandig om even helemaal je rust te pakken.

Blijven bewegen met reuma

Het is begrijpelijk dat je sommige bewegingen niet kan of dat het pijnlijk is. Het is belangrijk om toch met regelmaat te blijven sporten om de bewegingsbeperking en krachtvermindering te voorkomen of beperken. Doe de dingen die je wel kan! En op momenten wanneer jij de meeste energie hebt om te sporten.

Vind een sport of les die jij leuk vindt. De kans dat je het volhoudt, wordt dan veel groter. Andere sporten die je kan gaan doen zijn bijvoorbeeld wandelen, fietsen of zwemmen. Sporten met een hoge impact wordt afgeraden, zoals rennen, klimmen en contactsporten. Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen. Ervaar je zelf geen beperkingen? Dan kan het zijn dat je dit gewoon kan doen. Ontdek wat je kan en bespreek dit met je coach. Wees bewust dat je eventueel pijn en ongemak kan ervaren tijdens en net na de training. Je lichaam moet namelijk ook wennen aan het sporten. Let op: de pijn mag twee uur na de training niet verergeren. Als dit toch het geval is, moet je dit meteen melden. Ben je fysiek gezond en wil je vooral je lichaam onderhouden of sterker worden? Dan kun je gewoon alle activiteiten doen die je leuk vindt.

Wil je meer artikelen lezen gerelateerd aan reuma? Lees dan ook leven met reumaomgaan met reuma en reuma en voeding. In deze artikelen gaan we dieper op deze onderwerpen in.

< Terug
Boek een proefles