Sporten en je cyclus

Sommige momenten in de maand heb je misschien heel veel zin om te sporten, terwijl je op andere momenten nergens zin in hebt. Hoe werkt ‘sporten en je cyclus’ bij jou? Misschien heb jij een opgejaagd gevoel tijdens je eisprong? En wil je daarom heel graag een pittige workout doen? En misschien wil je juist rondom je menstruatie helemaal niet sporten? Lees hier meer over je maandelijkse cyclus, voeding en sporten tijdens de verschillende fases. 

Onze cyclus heeft 5 fases, waarvan 2 hoofdfases: de folliculaire fase en luteale fase. De folliculaire fase is dag 1 tot en met de ovulatie, gemiddeld rond dag 14. De luteale fase is vanaf de ovulatie tot aan de eerste dag van de menstruatie, gemiddeld rond dag 28. Iedere fase kun je je anders voelen. Rond je eisprong kun je bijvoorbeeld een opgejaagd gevoel hebben. Onder invloed van progesteron wordt de schildklierwerking gestimuleerd waardoor de lichaamstemperatuur stijgt. Vlak voor de menstruatie duikt het oestrogeengehalte. Omdat oestrogeen de voorloper is van het ‘gelukshormoon’ serotonine, kan het zijn dat je je wat meer down voelt rondom de menstruatie.

Sporten en je cyclus

Rond de menstruatie – een paar dagen ervoor en de eerste drie dagen van je menstruatie – is het fijn om je lichaam niet te pushen. Ga voor rustige workouts, zoals yoga of ga wandelen. Tijdens je ovulatie ben je juist energiek of misschien heb je echt een opgejaagd gevoel tijdens je eisprong. In deze fase kun je het beste kiezen voor krachttraining of HIIT. Kies bij voorkeur voor een vorm van bewegen die lekker intensief is en sport bij voorkeur in groepsverband. Bij bbb hebben we veel verschillende workouts, dus je kan altijd iets vinden wat bij jouw fase past. Hier lees je meer over onze workouts. 

hot cabin sporten cyclus

Voeding en je cyclus

Middels voeding kan je jouw lichaam zoveel mogelijk dienen, om en rond jouw menstruatie en cyclus. Het is jammer dat een gezonde leefstijl zich niet altijd direct uitbetaalt in een gebalanceerde hormoonhuishouding. Het heeft vaak even tijd nodig om te herstellen, denk aan 3 tot 6 maanden. Na bijvoorbeeld het stoppen met anticonceptie of een periode van (mentaal of fysiek) overspannen te zijn.

Belangrijke tips over je cyclus

  • Weinig suiker voor een gebalanceerde bloedsuiker en insulinelevel, ter voorkoming van (zoete) cravings en darmflora. Suikers voeden de ‘slechte’ darmbacteriën.
  • Zoveel mogelijk onbewerkte voeding vanwege vezels en onnatuurlijke toevoegingen die (fysieke) stress voor jouw lichaam kunnen betekenen.
  • Voldoende groene groenten. Deze bevatten de stofjes chlorofyl & DIM en helpen onze lever de overige oestrogenen in de tweede twee weken van onze cyclus, af te breken.
  • Beperk alcoholinname in de laatste week voor de menstruatie. Het lijf en lever moeten dan al hard werken om alle hormonale processen in gang te zetten. Evenals de lever, om alle overtollige oestrogenen, af te breken. Eén alcoholconsumptie laat de oestrogenen voor 30% stijgen binnen 24 uur. Het werkt testosteronverlagend met als gevolg premenstrueel syndroom-klachten of een heftige(re) menstruatie.
  • Fyto-oestrogenen in gefermenteerde soja kunnen gunstig zijn in de laatste twee weken van de cyclus, omdat de lichaams-oestrogenen dan zijn verlaagd met als gevolg minder energie en serotonine (‘gelukshormoon’).
  • De laatste twee weken van je cyclus heb je ook meer koolhydraatbehoefte, enerzijds omdat je een klein beetje insulineresistent wordt vanwege de hormoonschommelingen. Dat betekent de cellen minder goed de glucose in hun cellen kunnen opnemen. Anderzijds de behoefte tot energie voor onder andere serotonine, wat deels uit koolhydraten wordt gevormd in het lichaam.
  • Maximaal 2 tot 3 kopjes koffie per dag in verband met adrenaline en cortisol. Het kan zijn dat je de laatste twee weken wat heftiger reageert op koffie, schaal de hoeveelheid koffie af, mits je gestresste gevoelens ervaart. Heb je een opgejaagd gevoel tijdens je eisprong? Laat de koffie zoveel mogelijk staan.
  • Zorg voor een gezonde darmflora door volwaardig te eten met vezels, volwaardige koolhydraten, eiwitten en omega-3 vetzuren.

Suppletie voor vrouwen

Vitamines, mineralen en kruiden kunnen helpen om te ondersteunen in bepaalde fases in je cyclus. Female support (van ons eigen bbb-label) is er daar een van. Deze capsules geven een heerlijke support voor vrouwen. Het is een fijne combinatie van vitaminen en kruiden die onder meer helpen bij wisselende stemmingen tijdens de menstruatiecyclus en de overgang. Female Support bevat onder meer zilverkaars. Dat is een plant die van nature in Noord-Amerika voorkomt en ‘traditioneel door de Indianen gebruikt om menstruatie en overgangsklachten te behandelen’. Daarnaast bevat het borage-olie (komkommerkruid), wat zorgt voor een evenwichtige hormoonhuishouding.

< Terug
Boek een proefles