Falafel van zoete aardappel

Ben je dol op falafel van zoete aardappel? Wist je dat je dit ook heel makkelijk zelf kunt maken? bbb founder Inge vindt dit recept van Deliciously Ella heerlijk! Ook haar kinderen zijn er dol op!

Falafel van zoete aardappel is een verrukkelijke en voedzame variant op de traditionele falafel. Deze smaakvolle balletjes worden gemaakt van zoete aardappelen, kikkererwtenmeel en een scala aan kruiden en specerijen. De natuurlijke zoetheid van de zoete aardappel combineert perfect met de hartige smaak van het kikkererwtenmeel, terwijl de kruiden zoals komijn, koriander en knoflook een aromatische diepgang toevoegen.

Deze falafelballetjes worden doorgaans gebakken tot ze een knapperige buitenkant hebben, terwijl de binnenkant zacht en smeuïg blijft. Ze zijn niet alleen een smaakvolle keuze, maar ook rijk aan voedingsstoffen, waaronder vezels, vitamine A en C, en verschillende mineralen.

Falafel van zoete aardappel is veelzijdig en kan worden geserveerd in pitabroodjes, op salades of als onderdeel van een mezze-spreiding. Het is een smakelijke en gezonde optie voor zowel vegetariërs als liefhebbers van Midden-Oosterse smaken.

Dit heb je nodig (voor 10 stuks)

  • 2 middelgrote zoete aardappels (ca. 300g, geschild en in hapklare stukken)
  • olijfolie
  • 1 blik van 400g kikkerwten, uitgelekt en afgespoeld
  • 2 el kikkererwtenmeel of tarwebloem
  • 2 tenen knoflook, geroosterd
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl gerookte-paprikapoeder
  • zout & peper

falafel

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 220 graden (heteluchtoven 200 graden).

Leg de stukken zoete aardappel op een bakplaat. Besprenkel ze met een scheutje olijfolie en bestrooi met wat zout en peper. Rooster ze 40 tot 45 minuten in de oven tot ze zacht zijn. Haal ze eruit en laat ze afkoelen.

Maal de afgekoelde zoete aardappels met de rest van de ingrediënten in een keukenmachine op de pulsstand tot een gladde pasta.

Schep balletjes van dit mengsel met een ijsschep uit de keukenmachine, draai ze als je wilt in je handen rond tot ze wat gladder zijn en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze 30 minuten in de oven. Controleer of ze gaar zijn door een mes in het midden van een balletje te steken; als het er schoon uit komt zijn ze gaar en anders moeten ze nog iets langer in de oven. Eet smakelijk!

Dit recept komt uit ‘het plantaardige kookboek’ van Deliciously Ella. Alle recepten van bbb health boutique zijn lekker, gezond en plantaardig. Hier vind je een overzicht van al onze heerlijke recepten.

< Terug
Boek een proefles