Fibromyalgie en sporten

Heb je veel last van je spieren, stijfheid, vermoeidheid, slaapstoornissen en/ of stemmingswisselingen? Dan kan het zijn dat je fibromyalgie hebt. Fibromyalgie is een aandoening waarbij je last hebt van langdurige pijn in je spieren en bindweefsel en misschien ook van bovengenoemde klachten. De klachten wisselen vaak en de ene dag kun je veel meer last hebben dan de andere dag. Fibromyalgie en sporten is een goede combinatie en kan zelf de klachten verlichten, als je de juiste sport kiest.

Leren sporten met fibromyalgie

Er zijn helaas geen medicijnen om de aandoening te genezen. Wel kunnen je klachten verminderen door de juiste beweging. Maar hoe zit het precies met fibromyalgie en sporten? Welke sporten kun je precies doen? Het is verstandig om te sporten waarbij je je spieren traint zonder je gewrichten al te zwaar te belasten. Sporten in onze hot cabin heeft naast de warmte het voordeel dat je benen je lichaamsgewicht niet hoeven te dragen. Onze coaches kunnen met je me kijken wat mogelijk is en samen een programma samenstellen van oefeningen en meekijken lessen fijn zijn voor jou. Zo kan het bijvoorbeeld fijn zijn om sporten in de hot cabin af te wisselen met yin yoga om te ontspannen.

fibromyalgie spieren sporten

Leefstijl en fibromyalgie

Het is bovendien erg belangrijk om aandacht te hebben voor je leefstijl en te streven naar een gezond gewicht. De juiste aandacht voor je voeding en voldoende beweging heeft veel voordelen. Gedragsverandering is niet makkelijk en heeft interne motivatie en tijd nodig. Onze coaches kijken graag met je mee. Door fysieke en lichamelijk veranderingen kan jouw zelfbeeld bijvoorbeeld veranderen. Het is belangrijk om jezelf dan de tijd te gunnen. Belangrijk is bijvoorbeeld ook om te zorgen voor voldoende slaap. Tijdens de nachtrust krijgt jouw lichaam de kans om te herstellen. Heb je moeite met slapen? We coachen je graag!

Waarom sporten met fibromyalgie?

Een belangrijke focus is om te blijven bewegen. Het kan dat je niet wil of kan bewegen. Het is belangrijk om te weten dat het blijven bewegen erg goed is voor het sterker en soepeler maken van jouw spieren en gewrichten. Dit kan voordelen geven in het verzachten van de symptomen en het vertragen van de voortgang van de aandoening. Daarnaast verhoogt het je energieniveau, vermindert het eventuele vermoeidheid en kan het een rol spelen in je slaappatroon.

fibromyalgie spieren sporten

Fibromyalgie en sporten in warmte

Het bewegen in de hot cabin wordt door de verwarmde omgeving aangeraden. De warmte kan zorgen voor verminderde gewrichtsstijfheid, minder pijnbeleving en kan de doorbloeding laten toenemen. Doordat de pijnbeleving vermindert, kan er gemakkelijker bewogen worden en kan je je lichaam versterken. Het is begrijpelijk dat je sommige bewegingen niet kan of dat het pijnlijk is. Het is belangrijk om toch met regelmaat te blijven sporten met fibromyalgie om de bewegingsbeperking en krachtvermindering te voorkomen of beperken. Doe de dingen die je wel kan! En op momenten wanneer jij de meeste energie hebt om te sporten. Benieuwd of sporten in een warmtecabine iets voor jou is? Boek een gratis proefles.

“Ik heb al vaak gehoord dat je met fibromyalgie het beste kan gaan zwemmen, maar ik zwem niet graag. Ik vind zwembaden niet prettig en daarna is mijn lichaam ook zo koud en nat. Bewegen bij bbb health boutique in de warmtecabine vind ik heerlijk voor mijn lichaam. Ik ben zo blij dat ik eindelijk een sport heb gevonden die ik kan én waar ik het leuk vindt”, Marlene (54) lid bij bbb Utrecht.

Vind een sport of les die jij leuk vindt. De kans dat je het volhoudt, wordt dan veel groter. Andere sporten die je kan gaan doen zijn bijvoorbeeld wandelen, fietsen of zwemmen. Sporten met een hoge impact wordt afgeraden, zoals rennen, klimmen en contactsporten. Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen. Ervaar je zelf geen beperkingen? Dan kan het zijn dat je dit gewoon kan doen. Ontdek wat je kan als het gaat over fibromyalgie en sporten en bespreek dit met je coach. Wees bewust dat je eventueel pijn en ongemak kan ervaren tijdens en net na de training. Je lichaam moet namelijk ook wennen aan het sporten. Let op: de pijn mag twee uur na de training niet verergeren. Bespreek goed met je coach wat wel en niet lukt. We coachen je graag!

< Terug
Boek een proefles