Herfstachtig wortelbrood

Ga jij ook al watertanden als je bovenstaande foto ziet? Probeer dan dit herfstachtig wortelbroodHeerlijk tijdens regenachtige dagen met een warme kop thee!

Wortelbrood met banaan, speltmeel, rozijnen, walnoten en kaneel vormt een heerlijk samenspel van smaken en voedingsstoffen. Dit gezonde baksel combineert de zoetheid van rijpe bananen met de aardse smaak van geraspte wortelen, waardoor een natuurlijke en bevredigende zoetheid ontstaat zonder de noodzaak van toegevoegde suikers.

Speltmeel, een oude graansoort, voegt een voedzame en nootachtige ondertoon toe aan het brood, terwijl het ook bijdraagt aan een hoger vezelgehalte dan traditioneel tarwemeel. Rozijnen voegen een natuurlijke zoetheid toe en brengen sappigheid, terwijl walnoten een knapperige textuur en gezonde vetten leveren.

De toevoeging van kaneel versterkt niet alleen de smaak, maar biedt ook tal van gezondheidsvoordelen, waaronder het bevorderen van een gezonde stofwisseling en het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

Dit wortelbrood is niet alleen een smaakvolle traktatie, maar ook een voedzaam alternatief voor traditionele gebakken goederen. Ideaal voor ontbijt of als gezond tussendoortje, het wortelbrood met banaan, speltmeel, rozijnen, walnoten en kaneel is een smakelijke manier om voedingsstoffen binnen te krijgen terwijl je geniet van de warme en geruststellende aroma’s van versgebakken brood.

Dit heb je nodig

  • 200 gram wortel
  • 2 rijpe bananen
  • 150 gram speltmeel (volkoren)
  • 2 eieren of 2 lijnzaad ‘eieren’ (voor 1 lijnzaadei meng 1 el gebroken lijnzaad met 2 el water. Laat vijf minuten staan)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 100 gram dadels
  • 50 gram rozijnen
  • 20 gram walnoten (of pecannoten)
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 cakevorm bakblik

Wortelbrood met dadels, walnoten en kokosrasp.

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden. Rasp in de ene beslagkom de wortel en prak in de andere beslagkom de twee bananen met een vork fijn. Voeg aan de geprakte bananen het speltmeel, bakpoeder en de eieren toe. Roer het geheel met een vork (of lepel) tot een plakkerig deeg.
Voeg hierna de wortelrasp, dadels, rozijnen, walnoten en de kruiden toe en meng dit door het deeg. Vet het bakblik in en verdeel het deeg in de vorm. Zet de vorm nu voor 30 minuten in het midden van de oven en test na 30 minuten of het deeg goed gegaard is. Dit kan je doen door een satéprikker in het brood te steken. Wanneer er niets aan de satéprikker blijft plakken is het brood gaar en kun je het wortelbrood het beste nog even 10-15 minuten buiten de oven laten afkoelen. Tip. Heb je geen satéprikker in huis, gebruik dan spaghetti om de gaarheid te controleren! 
Geniet ondertussen alvast van de heerlijke geur in huis en daarna kun je smullen van een heerlijk plakje herfstig wortelbrood met een lekker kopje kruidenthee.  

Alle recepten van bbb health boutique zijn lekker, gezond en plantaardig. Hier vind je een overzicht van al onze heerlijke recepten. 

Groenten in een krat van bbb health boutique, de gym met aandacht voor body, food en mind.

< Terug
Boek een proefles