Leven met reuma

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende soorten aandoeningen aan het ‘bewegingsapparaat’ ofwel gewrichten, spieren, pezen en botten. Reuma is een chronische aandoening. Dit betekent dat je het langer dan drie maanden hebt en dat het niet meer overgaat. Bij sommige reumatische aandoeningen zijn ook organen betrokken.

Over reuma

Reuma kan op iedere leeftijd voorkomen. Niet alleen bij ouderen, maar ook bij kinderen komt het voor. Maar liefst een op de negen Nederlanders heeft een vorm van reuma. Hierdoor is het een van de grootste chronische aandoeningen in Nederland. Vooral vrouwen hebben last van reuma.

Reumatische aandoeningen worden doorgaans verdeeld in drie hoofdgroepen: ontstekingsreuma, weke-delen reuma en slijtagereuma. Ook stofwisselingsziekten kunnen onder reumatische aandoeningen vallen. Zo valt bijvoorbeeld jicht hieronder. De meest bekende reumatische aandoening is RA (reumatoïde artritis, ontstekingsreuma). Artrose is de meest voorkomende aandoening. ReumaNederland maakt grofweg een scheiding van soorten reuma:

  • Auto-immuunziekten/ontstekingsreuma
  • Artrose
  • Jicht
  • Osteoporose
  • Weke-delen reuma

Belangrijke informatie over reuma

Leven met reuma heeft veel effect op de dagelijkse gang van zaken. De meeste last ondervinden mensen met reuma in hun lichaam, zoals ochtendstijfheid in gewrichten en/of spieren, vermoeidheid, pijn en schade aan de gewrichten. Als er ontstekingen ontstaan in de gewrichten, dan worden de gewrichten dik en warm. Hierdoor wordt bewegen moeilijker en kun je meer last ervaren in je dagelijkse bezigheden. Daarnaast kan het ook effect hebben op je omgeving, je werkmogelijkheden en je emoties. Het behoud van activiteiten (zoals werk), actief deel uitmaken van de samenleving en onafhankelijkheid zijn belangrijk voor de kwaliteit van leven. Reuma verloopt grillig. Dat betekent dat het de ene dag goed kan gaan en de andere dag niet. Hier moet je mee leren omgaan. Acceptatie is daarbij essentieel.

Leven met reuma heeft veel effect op de dagelijkse gang van zaken.

Leven met reuma: gewrichtspijn

Het is bovendien erg belangrijk om aandacht te hebben voor je leefstijl en te streven naar een gezond gewicht. Het verliezen van gewicht door aandacht voor je voeding en voldoende beweging heeft veel voordelen bij mensen met reuma en overgewicht. Bewegen kan zowel fysiologische als psychologische voordelen hebben op het dagelijks leven bij mensen met reuma. Bewegen is essentieel om een actieve en gezonde leefstijl te creëren. Blijven bewegen en het versterken van het lichaam heeft een enorme positieve invloed op het verloop van de reumatische aandoening. Het kan zorgen voor vermindering van de functionele achteruitgang en pijnbeleving. Het heeft ook invloed op het aangetaste gewricht. Door juist het aangetaste gewricht te bewegen, versterk je namelijk de spieren rondom het gewricht. Met gewrichtspijn luidt dan ook het advies om juist te gaan bewegen.

Bewegen met reuma

Over het algemeen zijn de meeste sporten geschikt, mits verantwoord uitgevoerd. Het is wel verstandig om te sporten waarbij je je spieren traint zonder je gewrichten al te zwaar te belasten. In de hot cabin sporten heeft naast de warmte het voordeel dat je benen je lichaamsgewicht niet hoeven te dragen. De gewrichtsbelasting is minimaal doordat je liggend sport, met name bij de onderste extremiteiten. Terwijl je wel alle spieren in het lichaam kan gebruiken en trainen. Sporten in de hot cabin kan het leven met reuma vermakkelijken, meer weten over sporten en bewegen met reuma? Lees het artikel bewegen met reuma.

Reuma en voeding

Voeding is altijd belangrijk, ook tijdens het leven met reuma. Ook kunnen voedingssupplementen worden geprobeerd zoals glucosamine en chondroïtine. Doordat iedereen anders is, zal ook niet iedereen hier baat bij hebben. Het is belangrijk om dit goed te bespreken met je huisarts of naar een diëtiste te gaan die is gespecialiseerd in reumatische aandoeningen. Verder wordt roken met reuma altijd afgeraden. Roken vernauwt de bloedvaten waardoor de doorbloeding wordt belemmerd. Hierdoor is de doorbloeding in het kraakbeen en bot minder goed. Meer over het onderwerp reuma en voeding vind je hier.

Omgaan met reuma

Hier staan een aantal algemene aandachtspunten die zijn gebaseerd op leven met reuma en bespreken we uitgebreider in het artikel omgaan met reuma.

  • Acceptatie en eventuele bijkomende gevolgen.
  • Kennis kan helpen in het accepteren en leren omgaan met reuma. Hiervoor kun je bij een coach terecht. Heb je specifieke hulp of informatie nodig? Twijfel dan niet om naar een specialist te gaan.
  • Ervaar je eenzaamheid, onbegrip of kun je het moeilijk accepteren? Maak een afspraak bij een deskundige of ga op zoek naar een ‘lotgenoot’. Het kan helpen om samen met iemand te praten die ook reuma heeft.
  • Zorg voor een actieve en gezonde leefstijl om je lichaam en geest sterk te houden.
< Terug
Boek een proefles