Gezond eten tijdens de ramadan
Ramadan Mubarak! Graag laten wij je zien hoe je gezond de ramadan doorkomt en geven wij je inspiratie voor een heerlijke suhoor- en iftarmaaltijd!
Tips aan de start van de ramadan
- Probeer het gebruik van cafeïne een week voor het vasten al af te bouwen en zoveel mogelijk te beperken tijdens de ramadan.
- Drink gedurende de nacht voldoende water/thee
Suhoor (maaltijd voor zonsopgang)
Kies als suhoor één van onderstaande opties en wissel deze af gedurende de maand zodat je gevarieerd blijft eten. Zo is het makkelijker om gezonde keuzes te maken:
- 2 sneetjes brood met een halve avocado en cherrytomaatjes, 1 stuk fruit & 1 handje ongebrande noten
- overnight oats; bijvoorbeeld onze blueberry overnight oats
- een smoothiebowl; bijvoorbeeld onze hartverwarmende pompoen smoothie bowl, acai bowl of creamy chocolate smoothiebowl
- water of thee
Iftar (maaltijd na zonsondergang)
Tip: begin rustig met een dadel en wat water en laat het rustig zakken. Ga bijvoorbeeld eerst bidden en daarna verder met je maaltijd. Vermijd een zware maaltijd met bijvoorbeeld witte granen of gefrituurde voedingsmiddelen en kies voor volkoren en plantaardig.
- een of meer dadels (tip: gevuld met een walnoot) en een kwart komkommer in schijfjes
- water of thee
- gemengde salade (bijvoorbeeld met linzen, rucola, avocado, basilicum, tomaat). Bijvoorbeeld onze kikkererwtensalade, quinoasalade of linzen spinaziesalade.
- een kom soep op basis van groenten en/of peulvruchten. Bijvoorbeeld turkse linzensoep of onze broccolisoep met pompoenpitten.
- bij extra trek: probeer een gezonde side dish zoals onze vegan quessadillas of springrolls gado gado
Tussendoor in de ramadan
- zorg dat je genoeg vocht binnenkrijgt (zo’n 1,5 liter), bij voorkeur water en kruidenthee.
- een fruitsalade
- een gezonde snack zoals: een plak van onze bananenbrood zonder suiker, stukje pure chocolade, noten/zaden of een bakje plantaardige yoghurt.