Ins & outs over het immuunsysteem

Ieder jaar opnieuw beginnen veel mensen rond november last te krijgen van snottebellen, hoestjes, niesjes en andere ziekteverschijnselen. We vragen ons ook af: heb ik misschien COVID-19?

Natuurlijk wil je het liefst alle vervelende symptomen vermijden. In deze blog beantwoord ik de vraag: hoe kom je zo gezond mogelijk deze natte herfst en aankomende koude winter door?

Ons immuunsysteem

Om te beginnen bij het begin: ons immuunsysteem. Waar het allemaal om draait om niet ziek, verkouden of zelfs  Corona te krijgen. Als eerst komt een toxische stof binnen op de First Line Defense. Ook wel de fysieke barrière zoals de huid, slijmvliezen (neus, mond) en luchtwegen. Als de toxische stof sterk genoeg is – of onze fysieke barrière niet weerbaar genoeg –  dringt het door tot de Second Line Defense. Dit zijn de aspecifieke en specifieke afweer. Het verschil tussen deze twee zijn dat aspecifiek is aangeboren. Deze manier van afweer kan je vergelijken als een ambulance die snel en ten alle tijden uitrukt, wat er ook binnen komt.

De tweedespecifieke barrière is ontwikkeld gedurende jouw leven. Dit kan je vergelijken met medisch specialisten. Als zij het voor het eerst in contact komen met een toxische stof die voor hen nog onbekend is, duurt de immuunreactie wat trager. Omdat ze zich specificeren op één soort ziekteverwekker. De tweede keer dat deze medische specialisten een ziekteverwekker weer tegen het lijf lopen, kunnen ze een stuk sneller schakelen. Wat resulteert in een tweede keer minder heftig en/of lang ziek zijn.Het is dan ook niet erg om één/twee keer per jaar ziek te worden. Als jij 92 uur ziek bent (3-4 dagen), betekent dat, dat jouw immuunsysteem prima haar werk aan het doen is. De ziekteverwekker dringt binnen, de ultieme ontstekingsgraad wordt bereikt (ook wel eicosanoïden switch genoemd) en het lichaam maakt na deze switch het virus of de bacterie onschadelijk. Vervolgens wordt het afgevoerd en uitgescheiden.

Je lichaam kan niet optimaal herstellen en niet goed reageren op een ziekteverwekker als er bijvorbeeld sprake is van een lage voedingsstof status binnen jouw lichaam (zoals een tekort aan vitamine D of omega-3 vetzuren), je veel stress hebt, je rookt of je pijnstilling gebruikt.

Stress en roken onderdrukken bijvoorbeeld het immuunsysteem. Iemand die stopt met roken of een vakantie neemt na een stressvolle periode, geeft het immuunsysteem de ruimte om haar waslijst aan to-do’s af te vinken. Omdat het stressreactie-hormoon cortisol en nicotine beiden het immuunsysteem onderdrukken.

Pijnstilling (paracetamol, ibuprofen, aspirine) daarentegen zorgt dat de eicosanoïden switch (die ultieme ontstekingsgraad) niet wordt bereikt. Op deze manier wordt de immuunreactie niet volledig in gang gezet, waardoor de ontsteking of virus langere tijd in het lichaam blijft dan de gewenste 92 uur. Met als gevolg laaggradige ontstekingen.

Herstel door te slapen Een goede nachtrust is erg belangrijk.

Herstel door te slapen

Een goede nachtrust is erg belangrijk. Door een goede nachtrust kan onder andere jouw lever alle toxische stoffen opruimen die binnenkomen. Denk hierbij aan belastende voeding, alcohol, maar ook uitlaatgassen, straatvuil of lichaamseigen afval, zoals hormonen die niet meer worden gebruikt. Hier heeft jouw lever haar handen vol aan!

Als een nachtrust minder dan zes uur betreft voor langere tijd, kan dit belangrijke opruim-orgaan niet goed haar werk doen. Dit geldt ook voor kwalitatief slechte slaapjes.

Is jouw slaap niet optimaal? Dan is het belangrijk dat je jezelf ondersteund met goede voeding en eventueel ondersteunende suppletie. Hierbij is het minderen in het consumeren van belastende producten zoals alcohol en roken vanzelfsprekend.

Echter staat op nummer één chronische stress proberen op te lossen al dan niet te mijden. Een beetje acute stress is goed. Hier is ons systeem prima op aangepast. Echter is chronische stress iets waar wij als mens (nog) niet op zijn geëvalueerd. Chronische stress ervaren wij namelijk pas in de laatste vijf procent van de tijd dat wij op deze aardbol rondbanjeren. Gelukkig kan je jouw lichaam ondersteunen om jezelf weerbaarder te maken voor stress. Denk bijvoorbeeld aan magnesium, vette vis en vitamine D.


Boost je immuunsysteem met deze 6 tips

 

  • Meest voor de hand liggend en erg belangrijk: slaap acht uur. Je weet nu waarom!
  • Drink en eet zo min mogelijk belastende producten, zoals alcohol, overmatig suikers en bewerkte producten. Hoe minder jouw lichaam bezig hoeft te zijn met alles wat jij vrijwillig naar binnen stopt, des te meer zij zich kan richten op de echt belangrijke dingen: de ziektemakers.
  • Neem zo min mogelijk pijnstilling en probeer chronische stress buiten de deur te houden of op te lossen. Soms kan alleen even praten met iemand al veel lucht geven.
  • Ondersteun jouw lichaam met goede voeding: veel groene bladgroenten, vers fruit, vette vis en veel vezels. Al deze genoemde productsoorten zijn bevorderend voor een gezonde darmflora. De darmflora staat in direct contact met jouw immuunsysteem. Hoe sterker jouw darmflora, hoe beter jouw immuunsysteem.
  • Ben je dol op knoflook? Dan vind je dit fantastisch; knoflook is ontstekingsremmend en wordt preventief ingezet tegen bacteriële en virale infecties. Echter is de geur de volgende morgen soms wat minder aangenaam. Een klein lichtpuntje: hoe meer je ervan eet, des te minder je het ruikt. Let’s go knof!
  • Meer weerbaarheid tegen stress? Suppleer meer vitamines & mineralen. Bij bbb hebben we een mooi suppletie pakket samengesteld als ondersteuning van een gezond immuunsysteem gedurende de winter. Inhoud: vitamine D, vitamine C, magnesium & zink.

Liefs, Bodile 

bbb coach & orthomoleculaire diëtist bij Foodstuff 

< Terug
Boek een proefles