lekker slapen

voor problemen met slapen

Slecht slapen heeft effect op je kwaliteit van leven. Je presteert slechter, voelt je onzekerder, je hebt meer honger, minder energie en sport minder. Al deze dingen leiden er weer toe dat je minder goed slaapt. Hoe komt het dat je niet kan slapen en hoe zorg je ervoor dat je weer lekker kan slapen?

Een druk hoofd

Veel hersenactiviteit leidt tot een overactieve geest en hierdoor heb je kans op een slechtere nachtrust. Het is dus belangrijk om cognitieve prikkels af te bouwen voordat je gaat slapen. Kijk daarom na 21.00 geen televisie meer, gebruik geen computers & smartphones en voer geen telefoongesprekken meer. Mijd koffie, sigaretten en alcohol. Schrijf zorgen en to do’s op voor de volgende dag. Een heerlijke avondwandeling of een warm bad kan helpen om rustig in slaap te komen.

Een rustige omgeving

Maak van je slaapkamer een slaaptempel! Zorg dat de kamer volledig donker is, koel en stil. Brand eventueel een klein kaarsje. Bij schemerig licht geven je hersenen het seintje aan je lichaam om het slaaphormoon melatonine aan te maken. Heb je een partner die snurkt? Gebruik oordoppen of vraag hem op zijn zij te gaan liggen.

Slaapritme

Slaap inhalen op de lange termijn bestaat helaas niet. Voor een goede nachtrust is het belangrijk dat je dezelfde slaaptijden aanhoudt. Blijf in het weekend niet te lang in bed liggen. Als je heel erg moe bent is het beter om ‘s middags een kort dutje van maximaal 20 minuten te doen, dan lang in bed te blijven liggen.

Gezond leven

Een gezond en actief leven helpt om goed te slapen. Zorg ervoor dat je voldoende lichaamsactiviteit hebt dagelijks en sport om de dag. Een volle en lege maag zijn beide niet goed voor je nachtrust. Eet geen ongezonde snacks voordat je gaat slapen, dit verhoogt je bloeddruk en hartslag. Heb je nog honger, eet dan nog een een handje ongebrande & ongezoute noten, groenten of wat plantaardige yoghurt. Calcium zou een kalmerend effect op het zenuwstelsel hebben.

Bodyscan en ligmeditaties

Lig je nog steeds wakker? Wat ontzettend goed werkt zijn bodyscans en ligmeditaties. Internet staat er vol mee en er zijn ook veel fijne apps die je op weg helpen met mediteren, zoals Insight timer en Headspace. Yoga nidra kan ook enorm goed werken.

Hormonen

Zeker in de overgang ervaren veel vrouwen slaapproblemen. Zeker door nachtelijk zweten kunnen vrouwen in deze periode wakker liggen. Een goed ventilerend matras en regulerend beddengoed kan ondersteunend zijn om nacht zweten tegen te gaan.

Podcast

Wil je meer weten over gezondheid en een holistische leefwijze? Wij hebben een mooie podcast over uiteenlopende onderwerpen. Klik hier om naar onze podcasts te luisteren op Spotify.