Afvallen na je zwangerschap. Hoe doe je dit verantwoord?

Welkom lief klein wondertje. De transformatie van zwangere vrouw tot moeder is een onbeschrijflijk mooi proces. Echter, het vraagt ook enorm veel van jouw (emotionele en fysieke) energie. Wellicht zit jij op de roze wolk, misschien vind je het allemaal heel intens of een combinatie van de twee. Het is als moeder van (een) jong(e) kind(eren) belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, zodat jij voldoende positieve energie hebt om het gezin op volle toeren te laten draaien.  

Na je bevalling zul je merken dat je lijf nog niet direct de oude is. Gedurende 9 maanden heeft jouw kindje in jouw buik gegroeid en geleefd. Afvallen na je zwangerschap wil je met zorg aanpakken. Bij bbb helpen we je bij het vinden van een nieuwe leef-, beweeg en voedingsgewoontes die passend zijn bij deze fase van jouw leven. Zonder dat de focus ligt op snel afvallen na de bevalling, is dit vaak wel een gevolg, omdat de zwangerschapskilo’s er bij goede zelfzorg sneller vanaf zullen gaan.  

Ontzwangeren

Het klinkt zo cliché. Negen maanden op en negen maanden af. Het is echter niet gelogen. Je lichaam heeft heel veel tijd nodig om te ontzwangeren. Vanaf 6 weken na jouw bevalling (bij een keizersnede vanaf 8 weken) mag je weer starten met (matig intensief) sporten. Het is heel persoonlijk wanneer je hieraan toe bent en is vaak ook gerelateerd aan hoe de bevalling is verlopen. Het kan zijn dat jij na 3 weken al zou willen starten, maar het kan ook zijn dat jij na 6 weken er nog niet aan moet denken. Bij bbb benaderen wij jouw beweeg moment als me-time. Afgestemd op jouw wensen en behoefte zorgen we ervoor dat jij prioriteit maakt van jezelf, zodat jij zowel mentaal als fysiek back in shape komt na de bevalling. 

Gemiddeld kom je zo’n 12kg aan tijdens je zwangerschap. De toename in bloedvolume (voor de zuurstoftoevoer via de navelstreng) en vetreserves (voor de celontwikkeling) maken hier, naast jouw kindje, een groot onderdeel van uit. Vaak worden je borsten tijdens de zwangerschap ook groter (en gevoeliger!) en neemt het vochtpercentage in je lijf toe, ter voorbereiding op de lactatiefase (borstvoeding). Deze extra kilo’s ben je niet in een keer kwijt na je bevalling, omdat een hoop van deze functies ook nog nodig zijn gedurende de borstvoedingsfase. Zolang je borstvoeding geeft is het extra belangrijk om aandacht te hebben voor voldoende gezonde vetten en vocht voor de productie van de moedermelk. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie (stel je hebt de borstvoeding al afgebouwd of hebt direct gekozen voor flesvoeding) maken we samen een plan op maat om het ontzwangeren te ondersteunen. Gezonde voeding draagt enorm bij aan dit proces. Hierdoor zul je op een verantwoorde manier afvallen na de zwangerschap.

Bij bbb kun je veilig ontzwangeren. De speciale programma’s voor na de bevalling zijn gericht op rustig en gecontroleerd bewegen. Tijdens de borstvoedingsperiode is het bindweefsel (net als tijdens de zwangerschap) nog soepeler (door de hogere mate van relaxine in het lichaam), waardoor het belangrijk is om rustig aan op de bouwen na je bevalling en te beginnen met een focus op het versterken van het bekkengebied en de core. 

Gezond afvallen na de zwangerschap.

Als nieuwe moeder wil je op een gezonde manier afvallen na de bevalling, zonder dat je je lijf uitput. Je hebt je energie als moeder van een newborn baby namelijk hard genoeg nodig.  

Onze coaches begeleiden je om ervoor te zorgen dat jij in deze fase van je leven lekker in je vel zit, letterlijk en figuurlijk. Zo kunnen ze je adviseren welke voeding belangrijk is om je energie te optimaliseren of tips geven over welke voedingsstoffen goed zijn om de borstvoeding te bevorderen.

Samen stellen we haalbare doelen, welke motiveren, met een duurzaam resultaat, zodat jij op een verantwoorde manier zal afvallen na de zwangerschap. Gezonde voeding is hiervoor de basis. Daarnaast kijken we samen welke andere leefstijl facetten, zoals voldoende rust/slaap en beheersen van stress het afvallen kunnen bevorderen. 

Afvallen na de zwangerschap door te sporten.

Snel afvallen na zwangerschap? Zorg dat je rustig aan begint en niet te hard van stapel loopt. 

Bij bbb zorgen we ervoor dat jij back in shape komt na je bevalling, maar dat je het resultaat ook kunt vasthouden. Bewegen en sporten na je zwangerschap is goed voor zowel jouw fysieke, als mentale conditie. Naast het feit dat sporten afvallen stimuleert, ga je je ook (weer) sterker voelen. Je kunt hierdoor letterlijk meer verdragen, wat in een periode van kraamtijd (en daarna) zeer welkom is.  

De coaches van bbb helpen je graag om prioriteit te maken van jouw gezondheid. Met plezier ondersteunen ze je met een plan op maat om jouw nieuwe (sport) routine te creëren, online of in de boutique.

Het is belangrijk om:

  • Niet te lang wachten na de zwangerschap, dit kan alleen maar meer gewichtstoename veroorzaken (i.v.m. stressvolle en veeleisende periode) 
  • Rustig aan beginnen, niet te hard van stapel gaan, bbb begeleidt je hierin
  • Wat voor soort beweging en sporten zijn goed? (bekken en core weer sterker maken)
  • Wat biedt bbb aan en hoe helpt dit nieuwe moeders? We bieden persoonlijke mama na bevalling programma’s aan, ook in geval van diastase
  • Voordelen van sporten in een warmtecabine: ontspannen manier om te sporten, liggend: zonder extra druk op bekkenbodem 
  • Speciale bring your baby lessen waarbij je kindje welkom is en je geen oppas hoeft te regelen om te sporten. 

Bbb kan jou helpen om op een verantwoorde manier te sporten/bewegen gedurende en na de zwangerschap. Kom je snel langs voor een proefles? “link naar reserveren proefles”. 

Gezonde voeding na de bevalling

Gezonde voeding na de bevalling is belangrijk. Maar hoe zorg je in deze intensieve periode goed voor jezelf? Je lichaam heeft in deze fase behoefte aan aardende en verwarmende voeding. Ongezonde snacks kun je beter vermijden. Tips en adviezen over hoe je dit het beste aan kunt pakken geven wij je bij bbb tijdens een food- of lifestyle coaching. We ondersteunen je graag bij dit proces om ervoor te zorgen dat je letterlijk en figuurlijk weer lekker in je vel komt/blijft!

< Terug
Boek een proefles