emotie-eten

oefening baart kunst

Het woord zegt het al: emotie-eten is eten omdat je emotioneel bent. Het aangaan van verdrietige, angstige of boze gevoelens kan soms zo lastig lijken, dat je het misschien liever weg eet. Eten is een makkelijke drugs, het verdooft gevoelens (tenminste eventjes) en eten is gemakkelijk beschikbaar. Echter, na een tijdje wordt ‘het emotie-eten’ lastiger, complexer en pijnlijker om mee te dealen, dan het gevoel waar het aanvankelijk om ging. Eten om emoties te verdoven is een schijnoplossing. Door ruimte te maken voor gevoelens, kan je ervaren dat je in staat bent om deze gevoelens te dragen.

De oefening: even stil staan bij jezelf

Meditatie oefeningen kunnen je helpen bij het stilstaan bij gedachtes, gevoelens en gewaarwordingen. Door hierbij stil te staan, geef je dat wat zich aandient ruimte en stap je niet vanzelfsprekend in je actie-reactie-patroon. Een fijne meditatie-oefening om uit je patroon te stappen is de 3 minuten ademruimte.

Voer de oefening uit wanneer je de neiging hebt om te gaan ‘overeten’. Ook gedurende de dag kan het helpen om te aarden en in contact te blijven met jezelf. Vaak is het zo dat wanneer je overdag over je grenzen heen gaat, je eerder ’s avonds in een eetbui of ongezond eetgedrag belandt. Er is dan een tekort opgebouwd, wat gecompenseerd moet worden. Wil je echt uit een disfunctioneel actie-reactie-patronen stappen? Voer de oefening dan minimaal 5 keer per dag uit. Zet een herinnering in je telefoon als reminder.

Instructie

Net als bij alle mindfulness oefeningen, observeer je jezelf met een milde, open en onderzoekende houding. Alles wat zich aandient, mag er zijn.

1. Hoe gaat het nu met je?
Richt je aandacht op je innerlijke gewaarwording. Merk op welke gevoelens en lichamelijke sensaties je hebt.
2. Hoe is de ademhaling? Breng vervolgens je aandacht naar je ademhaling. Volg hoe je adem naar binnen en naar buiten stroomt door je neus of mond je longen in. Voel hoe je ademhaling je borstkas en je buik in beweging zet. Zeg eventueel langzaam in gedachten: ‘in… uit…’, of tel het aantal ademhalingen gedurende deze stap.
3. Hoe voelt je lichaam nu?
Terwijl je je bewust blijft van je ademhaling, richt je je aandacht op plaatsen in je lichaam waar je tijdens de oefening een reactie voelt. Stel je open voor wat je ervaart: je gevoelens, gedachten en gewaarwordingen. Oordeel niet, observeer met een open, milde houding. Alles wat je ervaart, hoort op dit moment bij je en is goed

Geleide meditaties

Zeker in het begin is het best lastig om de oefening uit te voeren terwijl je eigenlijk de aandrang voelt om te eten. Gelukkig zijn er inmiddels honderden apps met geleide meditaties die je op weg kunnen helpen. Zoals bijvoorbeeld Headspace, Calm of Stop, breath & think.

Podcast

Wil je meer weten over gezondheid en een holistische leefwijze? Wij hebben een mooie podcast over uiteenlopende onderwerpen. Klik hier om naar onze podcasts te luisteren op Spotify.