mindful leven

doe wat je doet met volle aandacht

anneerHoe mindful ben jij? We hebben de neiging om haastig te leven. Vaak is het een gewoonte; zonder dat we daadwerkelijk haast hebben, rijden, lopen, praten en eten we snel en het liefst tegelijk. Onze aandacht wordt makkelijk afgeleid van hetgeen dat we doen en we dwalen af in gedachten, oordelen en dagdromen. Soms kunnen gedachten zo overweldigend zijn dat we het contact verliezen met ons lichaam.

Letterlijk wakker worden

Als je je heel bewust bent van wat je doet, verandert je houding ten opzichte van de elementen uit je dagelijks leven. Je begint samenhang te zien tussen dingen die eerst niet duidelijk waren. Zoals gedachtepatronen die zich herhalen of emoties die in steeds weer in bepaalde situaties naar boven komen. Door aandachtig te zijn, word je letterlijk wakker en merk je op hoe jouw gedachten, emoties en gedragingen werken.

Het creëren van rust en mildheid

Mindfulness leert je om waar te nemen wat er is. Contact maken met het huidige moment; het nu, zonder daarbij verstrikt te raken in gedachtes en gevoelens. Alles wat je doet, gebeurt met aandacht. Door de haast opzij te zetten en opmerkzaam te zijn, creëer je rust en mildheid. In dagelijkse handelingen, zoals het poetsen van je tanden of het nemen van een douche maar ook in het erkennen van je emoties. Als je je verdrietig voelt, merk je werkelijk op dat je verdriet voelt. Wanneer je oordeelt over jezelf of anderen, realiseer je je dat je oordeelt. Als je de neiging hebt om je gevoelens ‘weg te eten’, besef je dat je die neiging hebt.

Mindful eten is een mooie manier om met volle aandacht aanwezig te zijn. Als je aandachtig eet, ben je bewust van alle dimensies van eten. Je hebt dan zowel voor, tijdens als na het eten aandachtig voor je geest, lichaam, gevoelens en gedachten. Door je aanwezigheid in het moment, openen je zintuigen en ruik, proef, zie en voel je bewuster wat én hoe je eet.

Oefening

Wil je een begin maken met meer mindful leven? Start dan eens met tenminste één maaltijd per dag met volle aandacht te eten.

1. Voordat je begint met eten maak je ruimte om te ervaren wat er gebeurt in je lichaam en geest. Merk op wat je ruikt en ziet: kun je meerdere geuren herkennen? Welke kleuren en structuren kun je zien? Luister ook naar wat je lichaam je vertelt: heb je fysieke honger of wordt je gedreven door emoties? Probeert zo helder mogelijk voor jezelf te krijgen welke gedachten en gevoelens aan het eten vooraf gaan. Zo word je je bewust van je beweegredenen die tot eten aanzetten. Wees hierin mild; sta stil bij jouw ervaring zonder hierover te oordelen.

2. Observeer dan tijdens het eten. Geef aandacht aan de sensatie in je mond; het proeven, kauwen en slikken. Merk op welke reacties je lichaam je geeft: kan je voelen hoe je maag reageert op wat je doorslikt? Keer daar ook terug naar je geest: voel je verzadiging? En ben je je bewust van het moment waarop je lichaam vol is? Leer de signalen van je lichaam herkennen en daarnaar te luisteren en te handelen.

Podcast

Wil je meer weten over gezondheid en een holistische leefwijze? Wij hebben een mooie podcast over uiteenlopende onderwerpen. Klik hier om naar onze podcasts te luisteren op Spotify.