Chiazaad en zwanger
Ik ben dol op zaden. Zaden zijn immers gezond, boordevol vitaminen en mineralen en zijn heerlijk in zowel smoothies als salades als zelfgebakken taarten. Ik ben ook zwanger, dus let ik extra goed op mijn voeding en lees ik er nog meer over.
En toen ontdekte ik dat je beter geen chiazaad kan eten als je zwanger bent. Daar schrok ik van. Hoezo beter niet? En waarom dan? En hoe zit het met al die andere zaden als je zwanger bent?
Dus ik ben op onderzoek uitgegaan. Ik heb namelijk een hele kast vol zaden en gebruik ze heel de dag door. Hennepzaad ’s morgen door de havermoutpap, sesamzaad door de salade en met chiazaad kun je heerlijke muffins bakken. Ik heb mijn kast leeggehaald en kon op de verpakkingen helaas weinig vinden. Waar producten in de supermarkten schreeuwen dat ze zo gezond zijn ‘nu nog gezonder’, ‘zonder suiker’, ‘extra vezels’, ‘100% puur’, zwijgen de zaden.
Op mijn zak hennepzaad staat de minste informatie; een plakkertje met de prijs. Dat is 12 euro, wat ik opeens heel duur vind voor een zak zaad.
Op de andere zakken staat slechts het ingrediënt genoemd met wat informatie over calorieën, eiwitten en koolhydraten. Op mijn zak chiazaad staat; chiazaad van biologische landbouw gevolgd door het aantal calorieën, 444 per 100 gram.
Chiazaad bijna 450 calorieën, dat was weer even schrikken. Dat is ongeveer net zoveel als zo’n roze koek. Zitten ze wel zo boordevol vitaminen en mineralen?
Het antwoord is na een kort onderzoek heel duidelijk: JA! Het barst ervan. Ze worden ook vaak superfood genoemd en als je de hele waslijst van al het goeds wat er in zit ziet, begrijp je dat wel. Zo bevat chiazaad vitamine A, B17, calcium, magnesium, zink, ijzer, omega 3-vetzuren, enzymen, aminozuren, vezels en zo kan ik nog wel even door gaan.
Waarom mag ik chiazaad dan niet eten als ik zwanger ben?
Sommige mensen zijn gevoelig voor chiazaad, zo blijkt. En dat uit zich in misselijkheid, overgeven of diarree. En dan niet even, soms gaat het over een paar dagen echt beroerd zijn. Daarom wordt chiazaad eten afgeraden voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Al is niet bekend wat precies de gevaren zouden kunnen zijn. Er moet eigenlijk nog goed onderzocht worden of chiazaad wel geschikt is als je zwanger bent.
Maar hoe zit het dan met de andere zaden uit mijn kast? Ik ben verder op onderzoek uitgegaan. Gelukkig mag de rest wel en hennepzaad is zelf heel goed als je zwanger bent, sesamzaad is nog gezonder dan ik dacht en barst van de calcium. En – ook een onverwachte verassing – van maanzaad kun je waanbeelden krijgen. Net zoals met chiazaad, worden er wel meer allergieën gemeld voor zaden, zoals huidklachten door sesamzaad.
Conclusie: zaden zijn supergezond, al kun je de pech hebben dat je er allergisch voor bent.
Ik denk dat de zaden zwijgen, omdat ze al die schreeuwende teksten niet nodig hebben. Ze hebben niks te verbergen, ze zijn gewoon bescheiden. En daarom ben ik nu nog doller op zaden. Ik vind zelf die 12 euro voor mijn zak hennepzaad niet meer te veel.
Tot slot het allerlekkerste recept met het supergezonde sesamzaad en alle zaden nog eens op een rijtje.
Komkommersalade met sesamzaad
Ingrediënten
1 bosuitje
15 gram verse gember (geschild en in dunne plakjes)
1 theelepel zeezout
2 tenen knoflook (gekneusd)
4 komkommers
1 eetlepel geroosterd sesamzaad (of meer voor de liefhebber)
3 eetlepels koriander
Dressing
3 eetlepels rijstazijn
2 eetlepels olijfolie
2 theelepels sesamolie
Bereiding
Snijd de komkommers overlangs in vieren en dan in schuine plakjes. Mix alle ingrediënten door elkaar. Schep een deel van het vocht uit de schaal als het teveel is. Proef of er peper of (extra) zeezout bij moet.
Chiazaad
Afkomstig van de Salvia Hispanica, een uit Midden-Amerika afkomstige muntachtige plant. Chiazaden worden vaak eerst in een bakje met lauw water gelegd voordat ze gegeten worden. Ze vormen dan een soort van gel waardoor de zaden makkelijk te eten zijn. Ze smaken neutraal.
Vitamines & mineralen: vitamine A, vitamine B17, calcium, kalium, magnesium, zink, fosfor, mangaan en ijzer. Ook bevat chiazaad omega 3-vetzuren, enzymen, aminozuren en vezels.
En verder? Allergieën worden gemeld, en het zou ook het bloed verdunnen (dus niet fijn voor mensen die bloedverdunners gebruiken). Sommige mensen zijn gevoelig voor chiazaad en dat uit zich in misselijkheid, overgeven of diarree. Chiazaad wordt afgeraden voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.
Hennepzaad
Zaad van de Cannabis sativa, waar dus ook cannabis ofwel marihuana vandaan komt. Het zaad is erg gezond en wordt gegeten door mens en dier. Zo wordt het onbewerkt gebruikt als vogelzaad en heet dan kempzaad. Het heeft een lekkere nootachtige smaak.
Vitamines & mineralen: fosfor, calcium, kalium, magnesium, zink, ijzer, koper, jodium, vitamine E, C en de B-vitamines B1, B2, B3 en B6. Het bevat ook vezels, omega 3, omega 6 en omega 9 vetzuren, een flinke hoeveelheid anti-oxidanten en enzymen.
En verder? Het grootste bestanddeel van hennepzaad zijn de goed verteerbare eiwitten. Daarom is het aan te raden voor sporters, kinderen, zwangere vrouwen en vegetariërs. Over Boeddha wordt beweerd dat hij in zijn ascetische periode leefde op 1 hennepzaadje per dag.
Lijnzaad
Lijnzaad is het zaad van vlas. Er is zowel hele als gebroken lijnzaad. Bij de gebroken variant worden de voedingsstoffen beter afgegeven en opgenomen door het lichaam. De hele variant wordt helemaal niet verteerd en verlaat het lichaam er in zijn geheel weer. Het heeft een milde nootachtige muziek.
Vitamines en mineralen: kalium, calcium, magnesium, zink, fosfor, koper, vitamine A, B1 en B2. Veel eiwitten, vezels en omega 3 vetzuren.
En verder? De vezels zorgen voor een goede darmwerking en de vetzuren zijn goed voor hart en bloedvaten. Lijnzaad is goed voor de stoelgang.
Sesamzaad
Sesam wordt verbouwd in tropische en subtropische gebieden. Het is een kruidachtige plant. De oliehoudende zaden zitten in een zogenoemde doosvrucht. Sesamzaadjes worden zowel gepeld als ongepeld verkocht, vaak ook geroosterd. Gemalen sesam is het hoofdbestanddeel van Tahin, een heerlijk sesampasta.
Vitamines en mineralen: mangaan, koper, magnesium, fosfor, ijzer, seleen, vitamine B1, B2, B3, B6, B11 en E. Veel vezels, aminozuren en antioxidanten.
En verder? In een kopje sesamzaad zit meer calcium dan in een kopje melk van hetzelfde formaat. Er wordt beweerd dat het een geneeskrachtig werking heeft. Het zou kunnen helpen om de klachten van onder meer reuma, migraine en eczeem te verminderen. Maar deze zaadjes kunnen ook vervelende allergische reacties veroorzaken, zoals huid-, luchtweg, en maagdarmklachten.
Maanzaad
Maanzaad of blauwmaanzaad komt van de bolpapaver, de plant die ook opium levert en waar onder meer heroïne en morfine uit kan worden gewonnen. Het is goed voor het hart en het brein en heeft een nootachtige smaak.
Vitamines en mineralen: mangaan, koper, fosfor, ijzer, magnesium, zink, seleen, kalium en vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B11 en E. Ook oliezuur en linolzuur.
En verder? Een grote hoeveelheid maanzaad kan schadelijk zijn en waanbeelden veroorzaken. Soms kunnen drugstests na het eten van maanzaad positief uitslaan, waardoor mensen onterecht zijn beschuldigd van drugsgebruik. Deze zaden worden ook gebruikt om misselijkheid en insomnia tegen te gaan.