Onbewerkt eten

Onbewerkt eten, ook wel bekend als ‘whole foods’, verwijst naar voedsel dat in zijn meest natuurlijke staat is of minimaal bewerkt voordat het wordt gegeten. Dit omvat een breed scala aan fruit, groenten, noten, zaden en volle granen.  Dit is tegenwoordig niet meer zo vanzelf sprekend. Op dit moment is zelfs 70% van al het eten in de supermarkt ultrabewerkt! Wil je meer weten over onbewerkt eten, maar weet je niet hoe je kunt starten? Lees dan verder.

Het idee achter onbewerkt eten is niet alleen gericht op het verbeteren van de algehele gezondheid, maar ook op het behouden van het milieu en het ondersteunen van een duurzame voedselproductie. In deze blog verkennen we de voordelen van onbewerkt eten en geven we tips over hoe je deze voedingswijze kunt integreren in je dagelijks leven. Aan het einde delen we een paar eenvoudige en heerlijke recepten om je op weg te helpen.

Verschillende groenten en noten.

Voordelen van onbewerkt eten

  1. Vol nutriënten: onbewerkte voedingsmiddelen zijn rijk aan essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, vezels, en antioxidanten die essentieel zijn voor een optimale gezondheid.
  2. Minder toegevoegde stoffen: door te kiezen voor onbewerkte voedingsmiddelen vermijd je automatisch een overvloed aan toegevoegde suikers, zout, en ongezonde vetten, die vaak te vinden zijn in bewerkte voedingsmiddelen. Ook krijg je minder kunstmatige voedingsstoffen binnen.
  3. Betere spijsvertering: de hoge vezelinhoud in onbewerkte voedingsmiddelen kan helpen bij de spijsvertering en kan diverse gezondheidsvoordelen bieden.
  4. Duurzaamheid: kiezen voor onbewerkt eten ondersteunt vaak lokale boeren en duurzame landbouw, wat leidt tot minder voedselverspilling en een kleinere ecologische voetafdruk.

Tips om te beginnen

  1. Begin klein: je hoeft niet ineens je hele dieet om te gooien. Begin met het toevoegen van meer fruit en groenten aan je maaltijden en vervang geleidelijk bewerkte snacks door gezondere, onbewerkte opties.
  2. Plan je maaltijden: planning kan je helpen om bewuste keuzes te maken en voorkomt dat je terugvalt op bewerkte voedingsmiddelen wanneer je haast hebt.
  3. Lees etiketten: word een expert in het lezen van voedingsetiketten. Dit helpt je te identificeren welke producten minimaal bewerkt zijn.
  4. Experimenteer in de keuken: onbewerkt eten hoeft niet saai te zijn. Experimenteer met verschillende kruiden, specerijen en kooktechnieken om je maaltijden op smaak te brengen.

Wij vinden bij bbb health boutique onbewerkt eten erg belangrijk. Daarom zijn onze recepten zoveel mogelijk onbewerkt. Probeer bijvoorbeeld onze Turkse linzensoep of Energie havermout repen.

Wil je meer weten over dit onderwerp en over onze holistische werkwijze? Onze coaches helpen je graag op weg!

Wordt fit en sterk bij bbb health boutique. De gym met aandacht voor body, food en mind.

< Terug
Boek een proefles