bioritme

leven volgens je biologische klok

Wat is bioritme precies? In de hypothalamus (deel hersenen) bevindt zich onze biologische klok. Deze klok stuurt met behulp van daglicht specifieke processen in ons lichaam aan. Overdag zorgt het dat we zo optimaal mogelijk kunnen functioneren. In de nacht zorgt het juist dat we kunnen ontspannen en rusten. Wanneer de klok wordt verstoord door bijvoorbeeld onregelmatige werktijden met nachtdiensten, heeft dit gevolgen voor ons lichaam.

Er kan slapeloosheid optreden wat gepaard gaat met vermoeidheid, hierdoor kunnen cravings ontstaan en een onrustig gevoel kan opspelen. Slaap is het belangrijkste medicijn voor het lichaam. Het zorgt voor herstel, zowel fysiek als mentaal. De kwaliteit van je slaap kun je beïnvloeden door de juiste voeding te eten (of niet te eten), voldoende te bewegen en voor voldoende ontspanning te zorgen.

Wat kun je doen om je toch zo fit mogelijk te voelen?

Slaap

Je bioritme is je biologische klok die je slaapgewoonten regelt. Zorg dat je voldoende slaapt (minimaal acht uur). Probeer daarnaast zoveel mogelijk (rondom je nachtdiensten) op vaste tijden naar bed te gaan en op te staan. Zorg dat je slaapkamer koel (16-18 graden) en dat het goed donker is.

Daglicht

Zorg dat je rondom je nachtdienst voldoende daglicht krijgt. Dit is belangrijk voor het op gang brengen van processen in je lichaam zoals de spijsvertering. Daarbij is het belangrijk om naar buiten te gaan, zeker wanneer de zon schijnt. Vitamine D op doen!

Sporten

Voldoende beweging is belangrijk. Hierdoor val je niet alleen sneller in slaap, maar je slaapt ook dieper. Vermijd hierbij sporten vlak voor het slapen gaan. Dit zorgt juist voor meer alertheid in de avond.

Ontspanning

Zorg voor voldoende ontspanning. Denk hierbij aan meditatie, yoga & mindfulness.

Voeding

Vermijd koffie (en andere cafeïne-rijke dranken) en alcohol zoveel mogelijk. Neem als eerste maaltijd (in de ochtend of begin van je nachtdienst) een eiwitrijke maaltijd. Dit zorgt voor de meeste verzadiging en hiermee kun je cravings zo veel mogelijk voorkomen. Zorg dat je voorbereid op pad gaat en gezonde, eiwitrijke snacks bij je hebt. Indien je dan toch last hebt van cravings, kun je ze de baas zijn. Denk hierbij aan een zakje noten, een bakje plantaardige yoghurt of een gezonde (eiwitrijke) reep.

Suppletie

Magnesium voor een goed nachtrust, chroom voor minder cravings & multivitamine voor in de ochtend of het begin van je nachtdienst. Valeriaan & citroenmelisse kunnen zorgen voor meer rust. Melatonine is een natuurlijk hormoon wat de biologische klok aanstuurt. Dit wordt aangemaakt door het lichaam als het donker is. Dit kan gebruikt worden bij een jetlag om in slaap te komen. Daarna is het niet meer nodig en maakt het lichaam dit zelf weer aan.

Podcast

Wil je meer weten over gezondheid en een holistische leefwijze? Wij hebben een mooie podcast over uiteenlopende onderwerpen. Klik hier om naar onze podcasts te luisteren op Spotify.