kleine stapjes, groot resultaat

een duurzame verandering

Dat kleine stapjes het beste werken, weet je misschien wel. Toch willen we het liefste meteen bergen verzetten. Even die doelen binnentikken en daarna komt die duurzame verandering wel. Daarin schuilt ook direct een afbreukrisico. We stellen onszelf een lange termijn doelstelling, maar zodra het te lang duurt raken we gedemotiveerd. Een ander risico is dat we scherpe regels nodig hebben om deze doelen te bereiken. Het moet immers snel. Indien we ons niet aan de regels houden, is het gelijk een reden om de handdoek in de ring te gooien.

Het zetten van muizenstapjes heeft veel voordelen

  • Het afbreukrisico dat het niet lukt en dus demotiverend werkt, ligt heel laag.
  • Je hebt geen strenge regels nodig; ofwel het bevordert mildheid.
  • Je mag gewoon lekker zijn waar je bent en ruimte nemen voor het veranderproces.
  • Het geeft zelfvertrouwen, niet alleen omdat het vaak lukt om de stappen daadwerkelijk te zetten, maar ook omdat het werken vanuit kleine stapjes rust op een basis van zelfvertrouwen. Het werkt de overtuigingen ‘Het komt wel goed’, ‘Het mag best wat tijd kosten’ en ‘Go with the flow’ in de hand.

Ga eens na voor jezelf wat echt belangrijk voor je is op lange termijn? Waar heb je op een dieperliggend niveau echt behoefte aan? En welke muizenstapjes horen daar bij? Hou het simpel voor jezelf, kies maximaal voor 1 stapje per week binnen een bepaalde periode. Meer mag ook, maar ben mild en realistisch. Het gaat om het proces!

Bijvoorbeeld je hebt behoefte aan meer me-time, maar bent een enorme workaholic. Een klein stapje kan zijn, één avond iets doen wat je echt ontspanning geeft. Of je laat vaak over je grenzen heengaan door anderen. Een muizenstapje kan zijn om nee te zeggen tegen iets wat je niet wil.

Welke kleine stapjes ga jij nemen en binnen welk tijdsbestek? Bepaal jouw muizenstapjes en plan een lifestylecoaching om je doelen en stappen te bespreken!

Podcast

Wil je meer weten over gezondheid en een holistische leefwijze? Wij hebben een mooie podcast over uiteenlopende onderwerpen. Klik hier om naar onze podcasts te luisteren op Spotify.