lekker in je vel

het is oké als je een dipje hebt

Iedereen heeft wel eens een mentaal dipje. Je voelt je meer emotioneel, het zit allemaal even tegen of je voelt je niet helemaal jezelf. Het is normaal dat je soms niet lekker in je vel zit. Hormonale schommelingen in het vrouwelijk lichaam kunnen hier aan bijdragen en soms is er iets anders aan de hand. Deze tool helpt je om de mogelijke oorzaken te achterhalen en te kijken hoe je hiermee om kunt gaan.

De oorzaak achterhalen

Om weer lekker in je vel te zitten, is het belangrijk om de oorzaak van je gevoel te achterhalen. Vraag jezelf af: waar denk ik dat het gevoel vandaan komt? Denk hierbij aan: een verandering in je omgeving of routine, een life-changing event, je bent drukker dan normaal of een andere stressor. Het kan ook een combinatie zijn van meerdere oorzaken. Vervolgvragen om de oorzaak beter te begrijpen: is de oorzaak van je gevoel tijdelijk van aard? En in hoeverre heb je invloed op de oorzaak, ofwel kun jij de situatie veranderen? Afhankelijk van de oorzaak kan een passende oplossing worden gevonden.
Visualisatie oefening
Sluit je ogen, adem 3 keer diep in en uit, en voel aan waar je op dit moment behoefte aan hebt. Wat zou je kunnen helpen? Luister goed naar jezelf en ga aan de slag met de eerste paar dingen die bij je opkomen.

Tips<

  • Erken wat je voelt en geef je gevoel de ruimte. Stel jezelf de vraag: ‘Wat probeert dit gevoel me te vertellen?’.
  • Wees lief voor jezelf, kijk vriendelijk en niet oordelend naar jezelf – het is helemaal oké als je je niet goed voelt.
  • Sta stil bij de dingen die op dit moment wel goed gaan. Spreek je dankbaarheid uit, in gedachten of naar mensen waar je van houdt. Het opent je hart.
  • Sta stil bij de oorzaak van jouw gevoel. Bedenk dat het gevoel ook voorbij zal gaan. Als je vertrouwen hebt en je verzet loslaat, dan zullen gevoelens vanzelf reguleren.
  • Maak je minder druk om oorzaken waar je geen invloed op hebt en maak ruimte voor acceptatie. Door acceptatie geef je ruimte aan verandering, terwijl je door verzet dingen vastzet.
  • Praten helpt – deel je gevoel met iemand in je omgeving of met een bbb-coach.
  • Blijf een gezonde leefstijl volgen – een goede nachtrust en voedzame en gezonde voeding dragen bij aan lekker in je vel zitten.
  • Beweeg – met sporten maak je het gelukshormoon ‘endorfine’ aan.
  • Ga naar buiten – uit onderzoek blijkt dat wandelen en door de natuur lopen je mentale gezondheid kan verbeteren.
  • Plan ‘me-time’ in – verwen jezelf en doe iets waar je je lekker bij voelt.

Plan een lifestylecoaching

Vind je het fijn om over dit onderwerp van gedachten te wisselen met een bbb-coach? Plan dan een lifestylecoaching via de app.

Podcast

Wil je meer weten over gezondheid en een holistische leefwijze? Wij hebben een mooie podcast over uiteenlopende onderwerpen. Klik hier om naar onze podcasts te luisteren op Spotify.