verhoog je stofwisseling

verbrand sneller energie

Heb je wel eens stil gestaan bij je stofwisseling. Het draait niet alleen om calorieën, ook voedingswaarde is zo belangrijk. We hebben voedingsstoffen nodig om de processen in ons lijf optimaal te laten functioneren. Eén van deze processen is de stofwisseling, oftewel de verbranding van energie (calorieën dus) die je binnenkrijgt. Hoe hoger je stofwisseling, hoe sneller je energie verbrandt en dat helpt ook weer om af te vallen. Als je veel energie verbruikt, zal je lichaam de vetvoorraden aanspreken, zodat deze zullen slinken. Maar hoe verhoog je je stofwisseling?

Tips voor je stofwisseling

Je stofwisseling wordt beïnvloed door factoren als leeftijd, geslacht, hormoonhuishouding en erfelijke aanleg. Daarnaast kan je ‘m zelf opvoeren, allereerst dus door gezond te eten waardoor je veel voedingsstoffen binnenkrijgt. Maar niet alleen wat je eet, ook hoe je eet (en beweegt) kan helpen. Hoe verhoog je je stofwisseling.

Beperk bewerkte voedingsmiddelen en eet meer vezels

Eet zoveel mogelijk natuurlijke of onbewerkte voedingsmiddelen. Het lichaam heeft veel energie nodig om onbewerkte producten en producten met veel vezels af te breken en verbruikt daarbij dus extra calorieën. Bovendien zijn de producten beter voor je gezondheid dan de bewerkte varianten.
Voorbeelden van onbewerkte producten zijn: groenten, fruit, peulvruchten, rauwe noten, volkoren/spelt brood, zilvervliesrijst en volkorenpasta. Onbewerkte producten zijn ook voedzamer, waardoor je langer verzadigd bent. Voorbeelden van bewerkte producten zijn: wit brood, witte rijst en witte pasta en natuurlijk ook ijs, snoep, pudding, vla, chips en koek.

Eet niet te weinig en vermijd crashdiëten

Vroeger werd gezegd dat je het beste kon afvallen door zo min mogelijk te eten. Dit is achterhaald. Gelukkig maar, want het is ongezond, niet plezierig en op langer termijn niet effectief. Als je weinig eet, past je lichaam zich aan door de stofwisseling te verlagen. Hierdoor zal je steeds kleinere porties moeten eten om toch nog af te vallen. Als je dus een punt achter het dieet zet, wordt iedere snack dubbeldik opgeslagen. Het gevolg is dat je snel weer op je oude gewicht bent. Bovendien verbrand je bij deze methode niet alleen vet, maar ook veel spierweefsel. Dat is niet gunstig, want daardoor gaat het niveau van de stofwisseling nog verder omlaag en verlies je kracht om goed te kunnen sporten.

Gebruik kruiden

Probeer je eten zoveel mogelijk op smaak te brengen met verse en gedroogde kruiden en specerijen. Denk aan: oregano, pepertjes, basilicum, koriander, bieslook, dille, tijm en komijn.

Eet de juiste vetten

Vetten zijn op te delen in verzadigde vetten en onverzadigde vetten. De tweede is het soort die je binnen wilt krijgen om de processen in je lijf optimaal te ondersteunen. Je vindt ze in goede kwaliteit oliën, vette vis, noten en avocado’s. Vermijd producten met de verzadigde vetten zoals koek, gebak, chips en gefrituurde snacks.

Drink meer water

Je stofwisseling vertraagt direct als het te weinig vocht binnen krijgt. Neem minimaal 8 glazen per dag voor een goede stofwisseling.

Sporten

Door te sporten verhoog je je stofwisseling. Houd daarbij rekening met onderstaande punten.

 • Sport op het juiste moment
  Vooral krachttraining blijkt effectief voor het verhogen van de stofwisseling. Als je in de ochtend sport, verhoog je je stofwisseling voor de rest van de dag. Kijk of dit bij je past. Sport je liever ’s avonds, dan is dat ook goed. Alle beweging is mooi meegenomen.
 • Eet meer plantaardige proteïnen
  Je lichaam heeft 2 keer zoveel energie nodig voor het verteren van proteïnen als voor het verteren van vetten of koolhydraten. Proteïnen zitten in noten, peulvruchten en tofu. Ook heb je tegenwoordig proteïnerijke poeders die je aan kan lengen met water. Dit kan een goede aanvulling zijn.
 • Slaap
  Het lichaam vindt het lastig om vermoeidheid van honger te onderscheiden, waardoor je vaak meer gaat eten wanneer je moe bent. Daarnaast kan een slaaptekort ook zorgen voor een vertraagde stofwisseling en kan het de manier beïnvloeden waarop we koolhydraten verbranden.
 • Minder alcohol
  Alcohol onderdrukt het vermogen van je lijf om vet te verbranden, dus wees matig met alcoholische dranken.

Podcast

Wil je meer weten over gezondheid en een holistische leefwijze? Wij hebben een mooie podcast over uiteenlopende onderwerpen. Klik hier om naar onze podcasts te luisteren op Spotify.