alcohol

wat alcohol met je lichaam doet

Hoe wordt alcohol gemaakt?

Alcohol wordt geproduceerd door gisting of fermentatie vanuit koolhydraten. Wijn wordt gemaakt uit vruchtensap en bier uit graanzetmeel. Bij port of sherry wordt extra alcohol toegevoegd. Whiskey en jenever wordt gemaakt door middel van destilleren. Hierbij wordt de alcohol geconcentreerd tijdens verhitting.

Hoeveel calorieën?

Alcohol bevat 7 calorieën per gram. Dat is bijna tweemaal zoveel als koolhydraten (4 kcal) en net iets minder dan vetten (9 kcal). De totale hoeveelheid die je binnenkrijgt hangt ook samen met de hoeveelheid suiker die een alcoholproduct bevat. Een breezer bevat bijvoorbeeld al 180 calorieën in tegenstelling tot een glas wodka, slechts 80 calorieën.

Per portie

Elk drankje heeft een eigen glas. Een standaard bierglas is 250 ml, wijn 100 ml en sterke drank 35 ml. Daardoor bevat elk glas dezelfde hoeveelheid alcohol. Dat geldt niet voor de hoeveelheid calorieën per glas. Zo bevat een biertje al snel 110 calorieën, een glas wijn 80-120 calorieën en een glaasje sterke drank tussen de 60 en de 80 calorieën.

Alcohol en energiebalans

Zolang de totale energie-inname in balans is met jouw energieverbruik, blijft het lichaamsgewicht constant. Maar als de inname hoger wordt, slaat jouw lichaam de extra calorieën op als vet. Ongeacht of dit alcohol, vet, eiwitten of koolhydraten zijn.

Ook kan het zijn dat je meer trek ervaart op het moment zelf of de dag erna, na een avond met (teveel) alcohol.

Gevolgen van alcohol

De gevolgen van alcohol zijn onder meer dehydratie, verdoofde hersen- en zenuwcellen en vaatverwijding. Ook kan het drinken van alcohol invloed hebben op hoe je je voelt en presteert. Hieronder vind je de belangrijkste:

  • Je hebt minder energie. Je lichaam heeft suikers nodig om alcohol af te breken. Hierdoor blijven er minder suikers over voor je spieren.
  • Je slaapkwaliteit vermindert. Hierdoor kan je lichaam minder goed herstellen en heb je vaak ook meer spierpijn wanneer je op dezelfde dag hebt gesport en bent gaan stappen.
  • Je spieren gaan sneller en/of langer in verzuring. Je gaat sneller in verzuring na een avond stappen. Je lever breekt melkzuur namelijk af, maar dit lukt dan minder goed.
  • Je uithoudingsvermogen vermindert. De longventilatie neemt af en bij een hogere dosis alcohol ook de pompkracht van het hart.

Advies

Alcoholgebruik van maximaal één glas per dag is het gezondheidsadvies voor zowel vrouwen als mannen. Eén glas lijkt de kans op chronische ziekten te verkleinen, maar verhoogt tegelijkertijd de kans op borstkanker. Indien er meer wordt gedronken dan een glas, bevordert dit de negatieve gezondheidseffecten, zoals risico op beroerte, borstkanker, darmkanker en longkanker. Zodoende wegen de positieve gezondheidseffecten niet op tegen de negatieve effecten.
Binge-drinken, zoals in het weekend zeven of meer glazen drinken in plaats van verdeeld over de week maximaal één glas, laat een correlatie zien van een 45 procent hoger risico op hartzieken.

Minder drinken

Wil je minder drinken? Of misschien zelfs (tijdelijk) stoppen? Plan een coaching in met een van onze coaches om hierover te sparren. Een fijne tool hiervoor is Veranderen van gedrag. Ook kan het goed werken om een eetdagboek in te vullen, zodat je kan bijhouden wanneer en hoeveel je precies drinkt.

Podcast

Wil je meer weten over gezondheid en een holistische leefwijze? Wij hebben een mooie podcast over uiteenlopende onderwerpen. Klik hier om naar onze podcasts te luisteren op Spotify.