boeken & documentaires
lees, luister, kijk en leerWil je meer leren over gezond eten en een gezonde leefstijl? Boeken lezen, podcasts luisteren en documentaires kijken geven duidelijkheid en inzicht. We hebben een selectie voor je gemaakt. De omschrijvingen helpen mogelijk om het boek, de podcast of de documentaire te vinden dat bij je past.
Van eigen bodem
Hoe gaat het met je leefstijl – Esther en Inge de Brouwer
Hoe voel je je? Hoe slaap je? Beweeg en/of sport je regelmatig? Hoe is je eetpatroon? Hoe ga je om met stress? Belangrijke vragen over je leefstijl. Om te weten wat werkt voor jou, is kennis over jezelf essentieel. Duurzame leefstijl verandering begint met naar binnen kijken. Als founders van bbb health boutique, hebben we de afgelopen jaren veel gelezen, gehoord, gezien en geleerd over leefstijl. In dit boek nemen we je met voorbeelden, oefeningen en recepten mee. Bovendien vertellen we over onze eigen leefstijl. Met dit boek proberen we een heldere uiteenzetting te geven over wat naar onze mening belangrijk is op het gebied van leefstijl. Het biedt geen kant-en-klaar oplossingen, maar wel duidelijkheid en inzicht. Het boek is te koop in de boutique of via bol.com.
Podcast bbb health boutique – coaches bbb health boutique – via Spotify
Jouw onmisbare dosis health informatie en inspiratie van body, food & mind experts. Met passie voor leefstijl inspireren de coaches je over uiteenlopende onderwerpen. Van digi detox tot eiwitten en van plantaardig eten tot lekker slapen. De podcast vind je hier.
Food & mind
Balance your hormones, balance your life – Claudia Welch
In dit boek wordt uitgelegd wat de invloed is van stress, oververmoeidheid en een belastend eet-en leefpatroon op onze hormoonhuishouding. De schrijfster, Claudia Welch combineert de kennis van Ayurveda, Chinese geneeskunst en de westerse wetenschap om te laten zien hoe je je hormonen kan ondersteunen. Het bevat veel praktische voedingsadviezen en methoden om je slaap te verbeteren en daarmee je hormoonbalans weer te herstellen.
De hamster in je brein – Felix Kreier & Maarten Biezeveld
Dit boek gaat over hoe je duurzaam gewichtsverlies kunt realiseren. Dr. Felix Kreier en Dr. Maarten Biezeveld, beiden kinderarts in Amsterdam, benoemen waarom het zo moeilijk is om na een korte, soms succesvolle afvalpoging, je gewicht ook echt verlaagd te houden.
De hormoonfactor – Ralph Moorman
Verkeerde leefgewoontes verstoren volgens Moorman de balans van zeker negen verschillende hormonen, met overgewicht als gevolg. Hij ontwikkelde een programma dat het hormonale systeem weer in evenwicht brengt.
De moed van imperfectie – Brené Brown
Brown beschrijft in haar boek hoe moed, compassie en verbondenheid een belangrijke plek in je leven kunnen krijgen. Op basis van haar jarenlange studie kwam ze tot tien stellingen over een `bezield leven.
De mooie voedselmachine – Giulia Enders
Dit boek geeft op speelse wijze een blik op de werking van onze darmen. Enders beschrijft onder andere de relatie tussen het brein en de spijsvertering, en het belang van een goede darmwerking voor de gezondheid.
De voedselzandloper – Kris Verburgh
Arts Kris Verburgh laat zien dat gezond eten van groot belang is bij het jong houden van je lichaam en de preventie van ziektes. De voedselzandloper is bovendien een nieuw model dat een alternatief biedt voor de verouderde ‘Schijf van vijf’. Verburgh haalt veel onderzoek aan in zijn onderbouwingen en laat daarnaast op duidelijke wijze weten wat je wel en niet zou moeten eten om jong te blijven.
De sofrologie methode – Florence Parot
Het nieuwe mindfulness – dat is hoe sofrologie vaak wordt aangeduid. Deze methode voor stressmanagement en zelfontwikkeling maakt net als mindfulness gebruik van meditatie en bodyscans, maar daarnaast ook van fysieke oefeningen en geleide visualisaties – geïnspireerd op oosterse filosofieën en westerse ontspanningstechnieken.
Een pleidooi voor echt eten – Michael Pollan
‘Eet echt eten. Niet te veel. Vooral planten.’ Deze acht woorden vormen het uitgangspunt voor de boeken van deze Amerikaanse journalist van The New York Times. Pollan schreef meer boeken met dezelfde strekking. Deze schrijver weet waar hij het over heeft en kent de voedingsmiddelenindustrie van binnen en buiten.
Eet jezelf jong – Elizabeth Peyton-Jones
Dit boek vertelt helder en duidelijk wat je niet zou moeten eten, en welk voedsel je verjonging juist een boost geeft.
Eet jezelf mooi, gezond en gelukkig – Amber Albarda
Albarda laat zien hoe je voedsel vóór je kunt laten werken in plaats van tegen je.
Het voedsellabyrint – Jaap Seidell & Jutka Halberstadt
De auteurs geven inzicht in de oorzaken van ons (eet)gedrag, maar ook praktische aanbevelingen om onze gewoontes te veranderen zodat we gezonder en duurzamer kunnen eten. Dit boek biedt een solide basis voor wie meer algemene kennis over voeding op wil doen.
Hormoonbalans voor vrouwen – Ralph Moorman
Hormonen. Wat zijn het eigenlijk, wat doen ze en waarom? Maar vooral: wat als er hormonaal iets scheef gaat? Wat als de hormonen uit balans raken? Dan ontstaan er klachten of zelfs ziekten. Hoe je die kunt voorkomen of oplossen, daar gaat dit super praktische boek over.
Houden van dingen die niet perfect zijn – Haemin Sunim
Sunim geeft inzicht in verschillende levenskwesties, van liefde en vriendschap tot werk, levensdoelen en spiritualiteit. Met veel prachtige, kleurrijke illustraties zal Houden van dingen die niet perfect zijn zowel je ogen als je hart aanspreken.
Skinny Bitch – Rory Freedman
Skinny bitch is geen standaard dieetboek, maar een scherpe, humoristische aanval op het eten van rommel. Met uitspraken als ‘frisdrank is vloeibare satan’.
Wat is nu gezond? – Martijn Katan
Professor Katan beschrijft in dit boek wat er wetenschappelijk vaststaat over voeding en gezondheid.
Zonder suiker – Anne Marie Reuzenaar
In dit boek wordt uitgebreid uiteengezet waarom suikers slecht zijn voor de gezondheid. Met behulp van suikervrije recepten en weekmenu’s, worden diegenen die bewuster met suiker om willen gaan op weg geholpen.
De maatschappij en de voedingsmiddelenindustrie
Dieren eten – Jonathan Safran Foer
Dit boek is een analyse, een aanklacht en een bekentenis. Het gaat over het eten van dieren, over de relaties tussen mensen en dieren, over industrieel dieren fokken, vangen en doodmaken.
De hongerige stad – Carolyn Steel
Steel schetst een helder beeld van de impact van de moderne voedselproductie op onze planeet en op ons leven en verschaft inzicht in hoe het zo gekomen is en hoe we verder moeten.
Een pleidooi voor echt koken – Michael Pollan
Pollan laat de lezer thuiskomen in de keuken. Pollan zegt dat koken de mens plaatst tussen natuur en cultuur en hij legt uit welke methoden er ontdekt zijn om rauw voedsel eetbaar te maken. Volgens hem is zelf koken dé manier om gezonder en gelukkiger te worden.
Peace Food – Rudiger Dahlke
Voeding dient lichaam en ziel – het kan ons genezen, maar ook ziek maken. ‘Peace Food’ is een pleidooi van de holistische arts dr. Rüdiger Dahlke voor ‘vredeseten’. Dahlke keurt vlees, melk, melkproducten en eieren af. Peace Food biedt een alternatief: wie de aanbevelingen van dit boek ter harte neemt – en de 30 verrukkelijke veganistische recepten uitprobeert – ‘zal een vitaliserende balans vinden die weldadig is voor lichaam en geest’, aldus de schrijver.
Tegenwicht – Jaap Seidell
Professor Seidell beschrijft het probleem van overgewicht vanuit een wetenschappelijk en maatschappelijk perspectief.
Zout, suiker en vet – Michael Moss
De levensmiddelenindustrie wil geld verdienen en maakt daartoe consumenten afhankelijk van suiker, vet en zout. De auteur, journalist van The New York Times, onderzoekt hoe bedrijven er alles aan doen om te zorgen dat consumenten hun producten gaan en blijven gebruiken.
Emotie eten
Becks’ dieetoplossing – Judith Beck
Dit boek helpt om je manier van denken over eten te veranderen als je alle mogelijke diëten al geprobeerd hebt zonder blijvend resultaat. Het is dan ook niet gebaseerd op een dieet maar op een mindshift. Je leert je gedachten, gedrag en eetgewoonten te veranderen. Een heel praktisch boek, dat veel handvatten geeft om grip te krijgen op je relatie met eten om vervolgens met zelfvertrouwen af te kunnen vallen.
De verslaving voorbij – Jan Geurtz
In dit boek gaat de schrijver in op verschillende vormen van verslaving, de eetverslaving komt ook uitgebreid aan bod. De bedoeling is om al lezende inzicht in de eigen verslaving te verkrijgen en vervolgens wordt een methode geboden om de levenshouding van negatief naar positief om te keren en daarmee, relatief eenvoudig, de verslaving de baas te worden. De methode stoelt op de basisprincipes van de psychotherapie; en blijkt voor velen zeer effectief.
Uit de ban van emotie eten – Joanna Kortink
Joanna Kortink biedt een krachtige oplossing om de haat-liefdeverhouding met eten te doorbreken. Je ontdekt als lezer je persoonlijke valkuilen (saboteer ik mezelf?) en leert hoe je van binnenuit een evenwichtige relatie met eten kunt krijgen. Het programma duurt 9 weken en bevat veel praktijkvoorbeelden en duidelijke stap-voor-staprichtlijnen. De aanpak is gebaseerd op de meest recente psychologische kennis en praktijkervaring.
Kookboeken
Deliciously Ella – Ella Mills
In haar “Deliciously Ella’ kookboeken deelt Ella Mills plantaardige, vegetarische en vegan recepten uit haar Deli in Londen.
De vier seizoenen van Vogel – Sanne Vogel
Het boek is het resultaat van een tienjarige zoektocht naar wat volgens Vogel het ideale eten is: op de eerste plaats retelekker natuurlijk, maar daarnaast ook plantaardig, seizoensgebonden en lokaal.
Power Food & Powerfood van Friesland naar New York – Rens Kroes
De Powerfood boeken geven recepten met verantwoorde ingrediënten voor wie gezond en lekker wil eten. Dit zijn dé kookboeken voor echte ‘foodies’.
The Green Kitchen (at home)– Favid Frenkiel & Louise Vindahl
Een heel mooi kookboek met meer dan 100 supergezonde overheerlijke, vegetarische recepten voor iedere dag. Je vindt er ook tips voor een gezonde voorraadkast en informatie over gezonde voeding voor het hele gezin.
Vegan Vibes – Lisa Steltenpool
Diëtist Lisa Steltenpool laat je zien dat plantaardig eten makkelijk en vooral heel erg lekker is
Documentaires
Cowspiracy
In deze docu wordt de verwoestende impact van de vleesindustrie in beeld gebracht. Klimaatverandering wordt voor het grootste deel veroorzaakt door de veeteelt, dus niet door het gebruik van kolen, gas of olie.
De Monsanto methode
Wetenschappers en politici maken zich zorgen over onze voedselzekerheid als multinationals de baas worden over onze groenten door te patenteren. Deze documentaire gaat over Monsanto, de omstreden Amerikaanse multinational en producent van bestrijdingsmiddelen, genetisch gemodificeerde gewassen en ‘s werelds grootste zaadbedrijf.
Fat Sick and Nearly Dead
Deze documentaire gaat over de te zware Joe die enorm veel afvalt door een juicefast te volgen. Hiervoor gaat hij een maand naar Amerika, waar hij tevens op zoek gaat naar antwoorden op vragen als: waarom zijn zoveel mensen te zwaar? Waarom weten we wel wat we zouden moeten eten, maar doen we het niet? En: hoe kan ik andere mensen inspireren om ook een gezondere lifestyle aan te nemen?
Food Inc
Wat weten we eigenlijk over de producten die we in onze plaatselijke supermarkt kopen? In deze documentaire laat Robert Kenner het ware gezicht van de voedselindustrie zien. Hij legt gemechaniseerde processen bloot die lang – met instemming van de overheid – voor de consument verborgen zijn gehouden.
Forks over knives
Deze docu brengt in beeld dat het vermijden van dierlijke- en van bewerkte producten zo goed als alle degeneratieve ziekten kan uitschakelen.
Live and Let Live
De film volgt verschillende veganistische activisten en interviewt veganistische voorstanders. De documentaire onderzoekt de redenen om veganisme over te nemen en hoe mensen volgens deze levensstijl leven.
Our daily bread
Gedurende twee jaar richtte Nikolaus Geyrhalter zijn camera op de Europese voedselindustrie. Er wordt niet in gesproken je hoort alleen het ritme van de machines en daardoor is het des te ontnuchterend. Van de fruitkweek in het zuiden van Spanje tot de kippenkwekerij om de hoek, je ziet alles voorbij komen. Het geeft een helder beeld van hoe het ervoor staat in onze voedselindustrie.
Rotten
In deze 6-delige reeks over de globale voedingsindustrie krijg je inzicht in wat er zich afspeelt in de voedingsindustrie. Waarschijnlijk zullen na het zien van deze serie wederom mensen hun eetgewoontes (drastisch) gaan aanpassen.
Seaspiracy
Seaspiracy is een documentaire die je meeneemt in de wereld van de oceanen en commerciële visserij. Op een inzichtgevende manier word je geconfronteerd met schokkende onthullingen over de viswereld. De documentaire laat je zien wat er allemaal speelt rondom onder meer visserij, overbevissing, piraterij en plastic vervuiling.
The game changers
The game changers is een documentaire die de voordelen van een plantaardig dieet onderzoekt. In deze documentaire interviewt James Wilks verschillende (ex)atleten die de veganistische levensstijl zijn gaan omarmen, waaronder Arnold Schwarzenegger en Scott Jurek.
That Sugar Film
In That Sugar Film gaat Damon Gameau een uniek experiment aan door de effecten van een suikerrijk dieet op een gezond lichaam te onderzoeken. Deze interessante documentaire met een hilarische twist, belicht de problematiek van de suikerindustrie, en de gevolgen van consumentenmarketing.
The truth about food
Een zes-delige documentaire van de BBC over de waarheid achter ons eten.
What the health
Deze documentaire gaat over de gezondheidseffecten van het consumeren van dierlijke producten (met name vlees en zuivel) en over de farmaceutische industrie.
Why thin people are not fat
Een experiment laat zien wat het verschil is tussen mensen die altijd met hun gewicht worstelen en mensen die altijd op hun gewicht blijven.