meditatie

waar meditatie eigenlijk goed voor is

Meditatie is op steeds meer plekken aanwezig in onze westerse maatschappij. Vroeger werd het vooral in een spirituele of religieuze context gespot. Maar, tegenwoordig zie je het steeds meer terug in de wereld van health, wellness en (geestelijke) gezondheid. En dat is niet voor niks, want meditatie werkt echt voor heel veel dingen! Beter slapen, minder stress, meer zelfliefde, meer geluk en humor. Bij meditatie denk je vaak in eerste instantie aan ontspanning, je hoofd leeg maken of aan niks denken. Dat kan ook heerlijk zijn, maar mediteren kan veel meer voor je betekenen dan alleen ontspanning.

Kijken naar gedachten

Meditatie in de vorm van kijken naar je denken levert veel meer op dan alleen ontspanning. Door naar je geest te kijken kan je losser komen te staan van negatieve zelfspraak, ingesleten patronen en gewoontegedrag. Je ontwikkelt helderheid en zelfliefde door steeds te kijken naar wat er aanwezig is in hoofd zonder oordeel. In plaats van beheerst en meegesleept te worden door je gedachten & gewoontes, kan je de vaardigheid aanleren om simpelweg te kijken naar wat je denkt en doet. Dit betekent niet dat je niet negatief mag denken, niet mag piekeren of in een oud patroon mag schieten. Het enige wat er verandert is dat je de nieuwsgierige en vriendelijke waarnemer bent van wat er aanwezig is.

Hoe kijk je naar gedachten?

Gedachten zijn niet meer dan woorden in je hoofd. Ze hebben een plek, een vorm (stem, tekst, beeld) en een beweging. Waar bevindt de gedachte zich, waar is de oorsprong, is het een stem, een beeld, hoe weet ik dat ik denk? In plaats van in de trein te zitten, sta je nu nieuwsgierig op het perron te kijken naar welke trein langskomt.

Ruimte maken voor emoties

Naast het beheerst worden door je gedachten is het vermijden van emoties iets wat we vaak aangeleerd hebben. We pleasen, eten, werken, shoppen, domineren en drinken er vrolijk op los om negatieve emoties niet te hoeven voelen. Echter, hoe meer een emotie ontkent wordt, hoe hoger de druk wordt. Het is alsof je een tuinslang dichtknijpt. Door op dezelfde manier vriendelijk en nieuwsgierig ruimte te maken voor emoties, kan een emotie gereguleerd worden en heb je die vervelende vermijdingsstrategie niet meer nodig.

Oefening

1. Ga zitten op een stoel of op een meditatie kussen. Verleng je zelf van je kruin tot je stuitje. Richt je blik op een object voor je of op de grond. Maak je blik zacht. Hou je ogen tijdens de hele oefening open.
2. Probeer zo min mogelijk te streven naar iets. Kijk naar wat aanwezig is op een nieuwsgierige en vriendelijke manier. Als een vriendelijke onderzoeker die nieuwsgierig is naar wat, waar en hoe gedachten en emoties gaan verschijnen.
3. Als hulpmiddel om aanwezig te blijven kun je je aandacht lichtjes op je ademhaling richten.
4. Uiteraard dwaal je af en wordt meegesleurd in een herinnering of in je to do- lijstje. Op het moment dat je dit opmerkt ben je weer aanwezig, dus dat is een mooi moment van opmerkzaamheid. Je keert weer nieuwsgierig terug naar je waarnemende modus.

Geleide meditaties

Zeker in het begin is het best lastig om te gaan zitten en te kijken naar gedachten. Gelukkig zijn er inmiddels honderden apps met geleide meditaties die je op weg kunnen helpen. Zoals bijvoorbeeld Headspace, Calm of Stop, breath & think en Insight Timer.

Te moe om te mediteren? Er zijn ook ligmeditaties en bodyscans die je in bed kan doen.
Geen tijd om te mediteren? Kijk naar 3 minuten meditaties op Insight Timer, al bij 3 minuten per dag ontstaat meer helderheid en rust.

Podcast

Wil je meer weten over gezondheid en een holistische leefwijze? Wij hebben een mooie podcast over uiteenlopende onderwerpen. Klik hier om naar onze podcasts te luisteren op Spotify.