na de bevalling

back in shape

Omgaan met de grote verandering

De eerste periode na de bevalling is voor iedereen anders. De ene moeder vindt het fantastisch, de ander vindt het best wel moeilijk. Het belangrijkste is dat, hoe je het ook ervaart, je het aanvaart zoals het is. Er is geen goed of fout en geen manier hoe het hoort te zijn. Dus laat alle verwachtingen varen en ben mild voor jezelf.

Praktische tips

 • Verdeel de nachten met je partner in shifts als dat mogelijk is. Zodat je af en toe een hele nacht kan doorslapen. Slaapgebrek zorgt voor een slecht humeur, hongergevoel en inefficiëntie. Doe na een slechte nacht ’s middags een dutje.
 • Ben je heel resultaatgericht? Met een baby krijg je stukken minder voor elkaar, zelfs douchen kan in de eerste weken een onderneming zijn! Pas je doelen aan en richt je op de prioriteiten om frustratie te voorkomen. Bedenk dat deze periode in je leven misschien niet heel resultaatgericht is, maar wel erg mindful.
 • Mediteer regelmatig, dit reduceert stress, verbetert je slaapritme en verhoogt je mildheid.
  Vertrouw je moederlijke intuïtie. Je krijgt vast veel goedbedoelde adviezen, maar elke baby, moeder en situatie is anders. Dus, voel steeds zelf wat klopt voor jullie.
 • Denk praktisch. Bestel bijvoorbeeld boodschappen wekelijks online en/of regel een goede schoonmaakster. Dit kan tijd en prikkels schelen.
 • Zorg voor structurele me-time. Plan minstens één dagdeel per week voor jezelf in om iets leuks te doen zonder je baby.

Borstvoeding

Misschien ga je nu borstvoeding geven. Gedurende de periode van borstvoeding zal je lichaam waarschijnlijk om meer voeding vragen. Luister goed naar je lichaam & eet niet meer dan je lichaam vraagt. Je kan het basisprogramma van de zwangerschap ook nu aanhouden. Kijk voor variaties, beleg en tussendoortjes op onze voorkeurs- en inspiratielijst.

Belangrijk om op te letten

 • Drink voldoende. Je hebt wel een paar liter extra nodig.
 • Kijk uit met alcohol bij het geven van borstvoeding. Binnen een uur zit het in de moedermelk. Voor je baby is dit niet te verteren en ook is het schadelijk. Wil je toch een glaasje? Wacht dan ongeveer 2 uur met voeden.
 • Beperk de hoeveelheid cafeïne, je baby kan hier onrustig van worden.
 • Bepaalde voeding zoals scherpe kruiden en specerijen kunnen krampjes veroorzaken. Let goed op wat je eet en hoe je kleintje reageert na de borstvoeding. Als je niets merkt, hoef je geen producten te laten staan.
 • Eet voldoende onverzadigde vetten uit noten, avocado en onverhitte olie.
 • Laat verzadigde vetten uit snoep, chips en gefrituurde voeding zoveel mogelijk staan.
 • Eet veel fruit, groente en peulvruchten.
 • Op www.borstvoeding.com staan goede weetjes & tips en ervaringen van vrouwen die borstvoeding geven.

Back in shape!

We hebben speciale programma’s voor vrouwen die net bevallen zijn of we kunnen een programma voor je samen wat past bij jouw wensen en eventuele lichamelijke ongemakken.

Basisvoeding

Na de periode van borstvoeding kun je overgaan op een van de voedingsprogramma’s van bbb, zoals onze basisvoeding. Hiermee kom je aan al je benodigde voedingsstoffen, waardoor je gegarandeerd voorzien wordt van genoeg energie om voor jezelf en je kindje te zorgen. Daarnaast helpt het om eventueel overtollige kilo’s als gevolg van je zwangerschap kwijt te raken.

Neem de tijd

Het kan zo zijn dat het afvallen langzaam gaat. De veranderde hormoonbalans, die gewend is om vet op te slaan, heeft hier invloed op. Afhankelijk van hoeveel je tijdens je zwangerschap bent aangekomen, is het normaal om een jaar de tijd te nemen om weer terug te komen (en te blijven) op je oude gewicht.

Kom in beweging

In principe mag je snel na de bevalling weer beginnen met sporten, dat kan al vanaf 4 – 6 weken. Hoe snel is afhankelijk van het verloop van de bevalling en hoe je je zelf voelt. Wacht echter niet te lang, sporten helpt enorm om je energie te verhogen, waardoor je ook andere dingen weer beter aan kan.

Wil of kan je niet zonder je kleintje op pad. We hebben een paar keer per week een speciaal uurtje waar je met je baby mag komen sporten: bring your baby.

Podcast

Wil je meer weten over gezondheid en een holistische leefwijze? Wij hebben een mooie podcast over uiteenlopende onderwerpen. Klik hier om naar onze podcasts te luisteren op Spotify.