yoga nidra

slaapyoga

Yoga nidra is een soort slaapyoga. Yoga betekent verbinding en nidra betekent slaap. Het is een vorm van yoga die je een diepe ontspanning brengt en direct helpt bij slaapproblemen. Maar het kan ook leiden tot grote veranderingen op het gebied van body en mind.

Diepe wens

Sta je wel eens stil bij vragen als ‘waar heb ik nu echt behoefte aan?’ of ‘wat is mijn diepste wens?’. En is dit iets waar je dagelijks aandacht aan besteedt? Of juist niet? En als je het wel doet, hoe probeer jij dan te werken aan deze behoefte? Discipline is een moeilijk begrip, want te veel druk opleggen werkt als het dichtknijpen van een tuinslang. ‘Je mag iets niet’ in plaats van ‘je wil iets wel’. Door de tuinslang dicht te knijpen ofwel controle uit te oefenen, wordt de druk zo groot dat een uitspatting onvermijdelijk is. Toch is het dichtknijpen van een tuinslang vaak de manier voor ons om doelen te bereiken. We volgen een dieet, committeren ons aan een streng sportplan, we stoppen met drinken, roken, Netflixen. Vaak door strenge voorwaarden te creëren. Regels te stellen waar we ons aan moeten houden. In plaats van dat we contact maken met wat we willen en belangrijk vinden. Het getuigt eigenlijk van weinig zelfvertrouwen.

Overtuiging

Het voedt de overtuiging ‘ik moet mezelf onder controle houden, anders gaat het mis’. Wat vaak ook ook nog eens wordt bevestigd door de onvermijdelijke uitspatting. ‘Zie je nou wel, ik heb echt controle nodig, anders lukt het me niet.’ Hoe werkt het dan wel?

Het planten van een zaadje

Door te bewegen naar je diepste wens en hierbij dagelijks stil te staan, plant je een zaadje. Je komt dichter te staan bij wat werkelijk belangrijk voor je is en het draagt bij aan het loslaten van je conditionering. De beweging komt vanuit ‘de bron’ en wordt gedreven vanuit vertrouwen. Klinkt zalig toch?

Yoga nidra helpt

Yoga betekent verbinding en nidra betekent slaap. Het is een vorm van yoga die je een diepe ontspanning brengt. Op een dieper niveau helpt deze practice je met het leiden van een authentieke leven vol betekenis. Het maakt ons wakker om een bevlogen en zelfbewust leven te leiden vanuit onze ware natuur. Yoga nidra is slaap met een beetje bewustzijn. Het is een toestand tussen waken en dromen in, waarin je bewust blijft. Tijdens Yoga nidra open je de diepere lagen van het onderbewustzijn. Lagen waar je als je wakker bent niet bij kan. Wanneer je in slaap valt, worden de lagen van het onderbewuste en het onbewuste toegankelijk. Je hoeft je niet te concentreren, je mag je juist heel ontspannen observeren in deze staat van zijn. Het fijne van deze vorm van yoga is dat het heel toegankelijk is en dat je het liggend kan doen in je bed. De ontspanning is heel diep en het heeft daardoor een sterk effect op je gevoel van welzijn.

Sankalpa

Tijdens de meditatie maak je contact met je diepste wens, ook wel sankalpa genoemd. Het plaatsen van een intentie tijdens deze diepe ontspanning is als het planten van een zaadje voor verandering in diepere lagen. Na het zetten van je intentie, word je door het lichaam begeleid. Dat zorgt ervoor dat je heel diep ontspant, dichter bij je essentie komt en in een staat van trance raakt.

YouTube staat vol met Guided Meditation’s voor Yoga nidra. Onze favorieten zijn die van Kamini Desai en Jennifer Piercy.

Podcast

Wil je meer weten over gezondheid en een holistische leefwijze? Wij hebben een mooie podcast over uiteenlopende onderwerpen. Klik hier om naar onze podcasts te luisteren op Spotify.