balansdagen
een stapje terug tijdens balansdagenSoms ben je na een zwaar weekend, of gewoon midden in de week, even toe aan balansdagen om daarna de draad weer op te pakken. Hieronder vind je drie suggesties voor een dagindeling, waarmee je zo weer terugkomt in je gezonde ritme. De basis van balansdagen is dat je suikervrij, glutenvrij en onbewerkt eet, en dan ook nog eens plantaardig. Kortom: vooral groente en fruit, eventueel aangevuld met noten, goede olie en wat rijstwafels.
Tips tijdens balansdagen
- Drink veel water en kruidenthee tijdens balansdagen.
- Kies een dag dat je rustig aan kan doen, want doordat je minder eet kan je je een beetje flauw voelen tijdens je balansdag. Zorg dat je een zakje noten in je tas hebt zitten. In een noodgeval kan je daar altijd een paar van nemen.
- Uiteraard heb je het meeste effect van een balansdagen als je ook koffie en alcohol laat staan. Zeker het overslaan van koffie kan voor hoofdpijn zorgen (ontgiftingsverschijnsel). Houd daar dus rekening mee. Of begin eerst met een milde voorbereidingsdag waarop je eet zoals je gewend bent, maar alcohol, koffie, vlees, zuivel en suiker al vast laat staan.
- Maak smoothies tijdens je balansdag. Pak de blender – of als je een sapcentrifuge hebt, nog beter – snijd de ingrediënten in kleine stukjes en voeg (kokos)water toe. Kies zelf hoe dik je je smoothie maakt. Je kan er ook voor kiezen om een versgeperste smoothie te kopen bij een juicebar.
Dagindelingen balansdagen
Optie 1
- 07.00 uur: glas lauwwarm (gekookt) water met vers citroensap.
- 08.00 uur: groene smoothie van 1 avocado, 2 stengels bleekselderij, 1 appel en (kokos)water.
- 10.00 uur: 1 rijstwafel (maïs, quinoa, boekweit, gierst mag ook) met humus en rauwkost.
- 12.30 uur: grote salade met veel bladgroen (bijv. spinazie of postelein), linzen, tomaatjes, komkommer, bosui, sesamzaadjes, koriander of basilicum, olijfolie, zout en peper.
- 16.00 uur: 2 rijstwafels (maïs, quinoa, boekweit, gierst mag ook) met humus of andere spread (tapenade) en rauwkost.
- 18.00 uur: kom zelfgemaakte soep, zie onder voor opties.
Optie 2
- 07.00 uur: glas lauwwarm (gekookt) water met vers citroensap.
- 08.00 uur: smoothie van 1 avocado, 2 stengels bleekselderij, 1 appel en (kokos)water.
- 10.00 uur: handje ongebrande ongezouten noten.
- 12.30 uur: 3 rijstwafels (maïs, quinoa, boekweit, gierst mag ook) met humus, tapenade of guacamole (zelf maken!) en rauwkost: wortel, komkommerslierten, cherrytomaatjes, kiemen en tuinkers.
- 16.00 uur: sap van 1⁄2 komkommer, 2 stengels paksoi, 1 limoen, klein stukje gember en (kokos)water.
- 18.00 uur: kom zelfgemaakte soep, zie onder voor opties.
Optie 3
- 07.00 uur: glas lauwwarm (gekookt) water met vers citroensap.
- 08.00 uur: smoothie van 1 limoen, 1 sinaasappel, 1 banaan, 2 flinke handen spinazie, handje walnoten.
- 10.00 uur: juice van 2 rode bieten, 6 wortels, 1 appel, aangevuld met (kokos)water (hier heb je echt een sapcentrifuge voor nodig).
- 13.00 uur: smoothie van 1 avocado, 2 stengels bleekselderij, 1 peer en (kokos)water.
- 16.00 uur: juice van 1⁄2 komkommer, 2 stengels paksoi, blaadjes van 5 takjes munt, 1 appel, klein stukje gember, aangevuld met (kokos) water.
- 18.00 uur: kom zelfgemaakte soep, zie onder voor opties.
Soepen voor een balansdag
Soep 1 Rood | Tomatensoep met geroosterde paprika
- 1 grote ui, gepeld en in blokjes
- 1 groentebouillonblokje (biologisch)
- 1 eetlepel olijfolie
- 4 knoflookteentjes, gepeld en in schijfjes
- 1 kilo tomaten
- 4 (zoete punt) paprika’s
- 1 bos verse basilicum
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Was en droog de paprika’s en tomaten, verwijder de kroontjes en zaadlijsten en leg in grof gesneden stukken in een ovenschaal. Pel de ui en knoflook, snijd ook deze in stukken en leg tussen de rode groenten. Besprenkel met olijfolie en meng door elkaar, totdat alle groenten bedekt zijn met een beetje olie. Voeg zout en peper naar smaak toe. Zet 25 minuten in de oven. Breng ondertussen een pan met ongeveer een liter water aan de kook en voeg een bouillonblokje toe. Haal de ovenschaal uit de oven wanneer de vellen van de tomaten en de paprika’s hebben losgelaten.
Verwijder de velletjes en voeg alle groenten toe aan de bouillon. Haal de pan van het vuur en pureer met een staafmixer, zet de pan nog even terug op het vuur en roer goed door. Garneer net voor het opdienen met extra veel basilicumblaadjes.
Soep 2 Oranje | Wortel-komijn soep
- 1 grote ui, gepeld en in blokjes
- 1 groentebouillonblokje (biologisch)
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 zoete aardappel (geschild en in blokjes)
- 1 kilo wortels (gewassen en in blokjes)
- 1 flinke theelepel komijnpoeder
- 1 flinke hand koriander
Bereiding
Maak in een pan 1 liter bouillon. Verwarm in een andere pan de olie en voeg de ui-blokjes toe, laat even fruiten en blus af met een beetje van de bouillon. Voeg de wortel en zoete aardappel toe en nog wat van de bouillon (kijk zelf hoe dik je de soep wilt hebben) Doe de deksel op de pan en laat zo’n 10 minuten koken. Pureer de soep met een staafmixer of in de keukenmachine, doe de soep daarna weer terug in de pan, voeg komijn toe en roer nog even goed door. Voeg voor het opdienen een flinke hand koriander toe.
Soep 3 Groen | Knallende doperwtensoep
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 kleine ui, gepeld
- 2 teentjes knoflook
- 1 pak doperwten, diepvries
- 1 groentebouillonblokje (biologisch)
- 1⁄2 heel klein pepertje (eventueel)
- blaadjes van 5 takjes verse munt
- zout en peper
Bereiding
Pel de ui en knoflook. Snijd de ui in kleine blokjes en de knoflook in dunne schijfjes. Fruit de ui in olie op matig vuur, voeg dan de knoflook toe en fruit circa een halve minuut. Voeg de bevroren erwtjes erbij en voldoende water zodat de erwtjes ruim bedekt zijn. Dan gaan het bouillonblokje, de muntblaadjes en het halve pepertje erbij (laat het pepertje heel, dan kun je ‘m er later weer uitvissen zodat het niet te pittig wordt). Laat dit zachtjes circa 10 minuten pruttelen (niet langer, dan wordt het bruin). Verwijder het pepertje. Breng op smaak met zout en versgemalen peper en laat de soep even afkoelen. Pureer de soep met een staafmixer.
Voor meer lekkere en gezonde recepten tijdens je balansdagen kun je op onze website/ in de webapp kijken.
Podcast
Wil je meer weten over gezondheid en een holistische leefwijze? Wij hebben een mooie podcast over uiteenlopende onderwerpen. Klik hier om naar onze podcasts te luisteren op Spotify.