dagelijks bewegen

functioneel bewegen in het dagelijks leven

Hoeveel bewegen we iedere dag? Het kan er zomaar insluipen: je beweegt te weinig. Je brengt uren zittend achter je bureau, in de auto of liggend op de bank door en komt niet veel buiten. En dat heeft nogal wat impact op je gezondheid. Wanneer je te weinig beweegt, kun je dat merken doordat je bijvoorbeeld constant een moe of juist opgejaagd gevoel ervaart. Je kunt het ook opmerken doordat je slecht slaapt, je snel dingen vergeet of je merkt het doordat je negatieve emoties ervaart.

Voordelen dagelijks bewegen

Als je genoeg beweegt, zijn er talloze lichamelijke voordelen zoals verhoging van je stofwisseling, vertraging van het verouderingsproces, stimulatie van je immuunsysteem en een betere nachtrust. Maar je plukt er ook de vruchten van wanneer je bijvoorbeeld stress ervaart. Als je beweegt, maakt je lichaam endorfine aan. Deze hormonen bestrijden de stresshormonen in het lichaam en zorgen ervoor dat je je meer ontspannen voelt. Deze gunstige effecten nemen toe als je meer beweegt.

Door de gezondheidsraad is onderstaand advies gegeven voor volwassenen.

  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
  • Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen, verspreid over diverse dagen.
  • Doe minstens tweemaal per week spier- en bot-versterkende activiteiten.
  • Voorkom veel stilzitten. Werk bijvoorbeeld vaker staand, overleg wandelend of bouw korte beweegpauzes in.

Kickstart

Wil jij de draad weer oppakken? Probeer dan het volgende om een goeie kickstart te maken en het dagelijks bewegen (weer) in je leven te brengen. Beweeg dagelijks 30 minuten bewust actief én doe twee keer per week een sportles. Plan het dagelijkse halfuur echt voor jezelf in, evenals de tweewekelijkse workout.

Tips dagelijks bewegen

  • Maak wandelen of fietsen leuk(er) voor jezelf door bijvoorbeeld een luisterboek of een podcast aan te zetten.
  • Pak de fiets in plaats van de auto.
  • Ga met een vriendin sporten of bewegen in plaats van samen koffiedrinken op het terras.
  • Thuis actief zijn kan ook, vooral met kinderen. Denk aan dansen, tikkertje of verstoppertje. Vinden zij ook leuk.
  • Huishoudelijk bewegen, zoals schoonmaken, stofzuigen of tuinieren duurt al snel een halfuur. Je kan ook een muziekje opzetten tijdens het koken en al dansend het eten bereiden.
  • Leg voor je workout de lat niet te hoog. Bij te hoge doelen ligt uitstellen, opgeven en zelfafwijzing vaak op de loer.
  • Kijk per dag wat je aankan en waar je behoefte aan hebt. Sommige dagen heb je zin om intensief te trainen, andere dagen heb je misschien zin in een rustige yin yoga. Als je goed naar je lichaam luistert, dan voel je per dag waar je lichaam naar vraagt en vind je gemakkelijker de juiste balans.
  • Zorg voor een gevarieerde samenstelling van workouts. Varieer kracht, conditie en flexibiliteit.

Coaching

Vind je het lastig om dit toe te passen? Of sta je open voor meer tips? Plan dan een bodycoaching via de app om hierover te sparren met een bbb-coach.

Podcast

Wil je meer weten over gezondheid en een holistische leefwijze? Wij hebben een mooie podcast over uiteenlopende onderwerpen. Klik hier om naar onze podcasts te luisteren op Spotify.