Overtraining: Voorkomen dat je ’te hard’ traint

Te hard trainen, of overtraining, is iets wat we veel zien onder de shapers. Hoewel het goed is om jezelf uit te dagen en je doelen na te streven, is het belangrijk om je eigen grenzen te leren kennen en deze te respecteren. Overtraining kan leiden tot fysieke en mentale klachten, waardoor je prestaties uiteindelijk zullen verslechteren en je minder plezier aan je trainingen zult beleven. We zien dan ook dat shapers vaak fanatiek beginnen, maar uiteindelijk niet meer dezelfde energie kunnen opbrengen. 

Bij de dames in de boutique is overtrainen vaak snel te herkennen. Je ziet hun spark langzaam verdwijnen. Als coaches zijn we hier zo snel mogelijk bij om verdere overtraining te voorkomen. Overtrainen is niet goed voor je lichaam en geest. Er zijn verschillende symptomen van overtraining die je kunnen waarschuwen dat je te hard traint. Dit kunnen fysieke symptomen zijn zoals aanhoudende vermoeidheid, spierpijn die niet overgaat, en een verhoogde rusthartslag. Daarnaast kunnen ook mentale symptomen optreden, zoals een verminderde motivatie en concentratieproblemen.

Overbelasting

Wanneer je te hard traint, kan dit leiden tot blessures door overbelasting. Andere fysieke klachten zoals gewrichtspijn, spierpijn, zware benen en hoofdpijn kunnen een teken zijn van overtrainen. We raden shapers ook aan om hun knallessen af te wisselen met een rustige yoga les, op die manier brengen ze hun zenuwstelsel tot rust en kunnen ze goed herstellen van alle inspanningen. 

Zwakker immuunsysteem

Overtraining kan ook een negatief effect hebben op je immuunsysteem. Sport en het immuunsysteem zijn nauw met elkaar verbonden, en overmatig trainen kan leiden tot een verzwakt immuunsysteem. Dit kan resulteren in meer vermoeidheid na het sporten, een verstoord slaapritme, en een grotere kans om ziek te worden. Voor vrouwen, die vaak al een druk schema hebben tussen werk, gezin en sociale verplichtingen, kan dit extra belastend zijn.

In de coachings binnen bbb helpen we de vrouwen om hier hun weg in te vinden. 

Slechtere sportprestaties

Na langere tijd kan overtraining ervoor zorgen dat je slechter gaat presteren tijdens het sporten. De fysieke klachten zoals aanhoudende spierpijn en vermoeidheid maken het moeilijker om op je best te presteren. Dit kan demotiverend werken en je progressie in de weg staan, waardoor je misschien je doelen niet behaalt of zelfs het plezier in sporten verliest.

Mentale gezondheidsklachten

Overtraining kan niet alleen fysieke, maar ook mentale gezondheidsklachten veroorzaken. De invloed van sport op mentale gezondheid is groot, en wanneer je te hard traint, kan dit leiden tot mentale uitputting. Symptomen zoals minder eetlust, moodswings, en een verminderd zelfvertrouwen in jezelf en je lichaam kunnen optreden. 

Hoe voorkom je dat je over je grenzen heen gaat?

Het is essentieel om overtraining te voorkomen door jezelf en je grenzen goed te leren kennen. Dit begint bij luisteren naar je lichaam en aandacht besteden aan de signalen die het geeft. Door middel van je eigen cyclus te ontdekken kan je goed leren voelen waar je lichaam behoefte aan heeft. Dit is dé perfecte tool om overtrainen de baas te worden. Ook is het heel belangrijk om jouw ‘why’ te ontdekken. Waarom heb je het trainen nodig? Welke overtuigingen heb je over jezelf als je niet traint?

Trainingsintensiteit

Het is belangrijk om je grenzen te leren kennen, zodat je training niet te intens wordt. Door je trainingsintensiteit aan te passen en realistische doelen te stellen, kun je voorkomen dat je te ver gaat. Het is beter om geleidelijk op te bouwen en je lichaam de tijd te geven om te herstellen. Bespreek je doelen en progressie met een coach die begrijpt wat voor jou als vrouw belangrijk is.

Trainingsschema

Een goed trainingsschema kan overbelasting op je spieren voorkomen. Door variatie aan te brengen in je training en voldoende rustdagen in te plannen, kun je je spieren de kans geven om te herstellen en sterker te worden. Bij onze boutique gym kunnen we je helpen een persoonlijk schema op te stellen dat past bij jouw specifieke behoeften en doelen.

Rust en voeding

Voldoende rust en goede voeding zijn cruciaal bij het sporten. Zorg ervoor dat je genoeg slaapt en dat je dieet rijk is aan voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om te herstellen en te groeien. Rustdagen zijn net zo belangrijk als de dagen waarop je traint. Tijdens onze foodcoachings onderzoeken we met welke voeding jouw lichaam nog beter ondersteunt is. 

Coaching en hulp

Het kan enorm helpen om advies en hulp te krijgen van professionals. Een coach kan je helpen met het opstellen van een trainingsschema, het aanpassen van je trainingsintensiteit, en het geven van voedingsadvies. Zij kunnen je begeleiden en ervoor zorgen dat je op een verantwoorde manier traint. Onze coaches zijn gespecialiseerd in het trainen van vrouwen en begrijpen de unieke uitdagingen waarmee je te maken kunt krijgen.

Ontdek de holistische aanpak van bbb

Bij bbb hanteren we een holistische aanpak die je kan helpen overtraining te voorkomen. Persoonlijk advies van professionals en een ondersteunende gemeenschap zijn enkele van de manieren waarop we je helpen je doelen te bereiken zonder je grenzen te overschrijden. Door te focussen op zowel lichaam als geest, zorgen we ervoor dat je gezond en gebalanceerd blijft, terwijl je toch optimaal kunt presteren. De holistische aanpak van bbb omvat alles van training en voeding tot mentale gezondheid, zodat jij je beste zelf kunt zijn.

< Terug
Boek een proefles