Variatie in soorten sporten
Welke soorten sporten zijn er? Je hebt sporten met focus op kracht, conditie, souplesse/flexibiliteit of een mix. Daarnaast heb je ook herstel nodig. Zorg altijd voor een gevarieerde samenstelling van workouts. Ga op de dagen dat je niet sport bijvoorbeeld lekker naar buiten voor een wandeling/fietstocht of kies voor restorative of yin yoga.
Iedere dag bewegen helpt om je immuunsysteem sterk te houden. Maar je lichaam heeft niet elke dag dezelfde behoefte. Soms heb je rust en herstel nodig, terwijl je andere dagen zin hebt in een intensieve cardiotraining. Vaak hangt dit ook samen met je cyclus. Daarom is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren.
Voor de gemiddelde sporter is de belangrijkste tip om regelmatig te sporten: de lat laag leggen. Bij te hoge doelen ligt uitstellen, opgeven en zelfafwijzing op de loer. Moeiteloos sporten begint bij voelen waar je zin in hebt en daar naar handelen. In plaats van dingen forceren, bouw je het rustig op, waardoor je vaak ‘vanzelf’ meer en intensiever gaat sporten. Omdat het goed voelt.
Sporten is deels gewoon psychologie. Je hoeft niet ‘sportief’ te zijn om veel te sporten. Je moet het gewoon doen. En daarvoor is mildheid nodig. Acceptatie over waar je bent en daar tevreden mee zijn, zodat je het met plezier blijft doen. Niet iedereen is een topsporter en dat hoeft ook niet. Een fit lichaam is voor bijna iedereen mogelijk met de juiste aanpak en focus op het proces in plaats van het resultaat. Daarbij maakt het weinig uit welke soort sporten je kiest. Zorg er wel voor dat je varieert!
Soorten sporten
Hardlopen, HIIT (een intensieve workout met een tijdsinterval), TRX (zie afbeelding), yoga of Pilates zijn verschillende soorten sporten. Vrijwel iedereen kan deze sporten, als je de lat maar niet te hoog legt. Het maakt niet uit wat je doet, als je het maar doet. Kijk per dag wat je aankan en waar je behoefte ligt. Sommige dagen heb je zin om intensief te trainen, andere dagen wil je misschien liever een rustige yin yoga. Als je goed naar je lichaam luistert, dan voel je per dag waar je lichaam naar vraagt en vind je gemakkelijker de juiste balans. Als gevolg daarvan ga je intensiever trainen. Maar dat is niet het doel. Het doel is lekker sporten en je lichaam geven wat het nodig heeft. Veel vrouwen vinden sporten in warmte fijn, het is goed voor de reiniging en heerlijk ontspannend. In onze hot cabin kun je verschillende soorten sporten doen, zoals yoga, Pilates of HIIT.
Tips voor alle soorten sporten
- Houd voor ogen waar je het voor doet: je wilt je lekker(der) voelen. Gun jezelf een fit en mooi(er) lichaam. Het is niet altijd makkelijk, maar absoluut haalbaar.
- Leg de lat niet te hoog. Stel realistische doelen en wees tevreden met waar je bent. Ga niet meteen iedere dag. Zet kleine stapjes en ga voor duurzaam resultaat.
- Kies een sportomgeving waar je zin hebt om naartoe te gaan: waar je de sfeer, de muziek en de mensen fijn vindt.
- Kies voor een workout waar je plezier aan beleeft, waar jouw lichaam baat bij heeft en waarvan je niet snel blessures krijgt.
- Ga voor/na je werk of koppel het aan een andere activiteit. Als je in één keer doorgaat, heb je niet dat moeilijke moment om van de bank af te komen.
- Denk holistisch. Maak verbinding met je lichaam, word je bewust van je voeding en leefstijl en neem dat mee bij je sportbeoefening.
- Ben bewust van je cyclus en stem je workout hier op af. Kies tijdens je menstruatie voor rustige workouts zoals yoga of ga wandelen. Net voor en tijdens je ovulatie is het vaak fijn om wat zwaarder trainen, kies dan voor cardio & krachttrainingen.
Oefening: welke soort sport?
Hoe weet je waar je behoefte aan hebt? Je lichaam geeft je signalen over wat wel of niet goed voor je is. Je kunt leren om die seintjes te herkennen en te leren verstaan. Een eenvoudige en effectieve oefening is het leren herkennen van een ‘ja’ en een ‘nee’ in je lichaam.
Stel jezelf onderstaande simpele keuze-vraag.
In welke soort sport heb je zin: een intensieve workout zoals een HIIT of juist een rustige yin yoga?
Probeer je er bewust van te worden wat je voelt en hoe je lichaam reageert bij de gedachte aan deze opties. Als iets goed bij je past op dat moment (een ‘ja’) dan kan dit bijvoorbeeld voelen als ontspanning, zachtheid, ruimte, lichtheid of levendigheid. Als het antwoord van je lichaam op deze vraag ‘nee’ is, dan kan dit een gevoel geven van spanning, afsluiting, weerstand of verharding. Wees je bewust van waar je het voelt in je lichaam. De één voel het in haar buik, de ander rond het hart en weer een ander in het hele lichaam. Hoe is dat bij jou?