Afvallen lukt niet

Denk jij ook steeds: ik wil afvallen, maar het lukt niet? Je hebt voor je gevoel alles al geprobeerd. Je valt een paar kilo af, maar je hebt helaas geen blijvend resultaat. In de sportschool is het lastig je draai te vinden zonder begeleiding en je eindigt vaak toch weer op de loopband. Dit zorgt ervoor dat je na een tijdje je motivatie en hoop verliest. 

Waarom lukt afvallen niet?

Om blijvend resultaat te behalen is het belangrijk om te weten waardoor je in eerste instantie niet afvalt. Er kunnen veel redenen zijn waarom afvallen niet lukt: je eet of drinkt te veel calorieën, je beweegt te weinig, je slaapt slecht of ervaart hormonale schommelingen. Ook als je juist te weinig eet (crashdiëten) kan je stofwisseling vertragen en juist vet gaan opslaan in je lichaam. Daarnaast werken bepaalde medicijnen en chronische stress niet mee tijdens het afvalproces. Lees hieronder waarom deze factoren jouw afvalproces tegenhouden. 

Je beweegt te weinig 

We kennen allemaal de uitspraak ‘zitten is het nieuwe roken’. De meeste mensen bewegen veel te weinig, vooral met een kantoorbaan. Meer bewegen zorgt voor een hogere verbranding van calorieën, het vermindert de kans op diabetes en hart- en vaatziekten. Ook verlaagt het je stressniveaus. Vind een manier van bewegen die bij jou past, zodat je het vol kunt houden. In de sportschool heb je allerlei groepslessen waar naast beweging ook plezier voorop staat. Sporten in kleine groepen zorgt ervoor dat je genoeg begeleiding krijgt waardoor je de kans op blessures verkleint.  Praktische tips om thuis toe te passen zijn je aantal stappen te verhogen: neem wandelpauzes tijdens het werk, kies voor een sta bureau en pak altijd de trap in plaats van de lift of roltrap. 

Je eet en drinkt onbewust te veel

Als je meer energie (calorieën) binnenkrijgt dan je verbrandt, dan kan je lichaam deze energie niet kwijt en wordt het opgeslagen als vet. Misschien eet je helemaal niet veel voor je gevoel en kom je toch in gewicht aan. Dit komt vaak door ‘verborgen calorieën’: suiker in frisdrank of fruitsappen, sauzen of kant- en-klare maaltijden waar veel suiker, zout of vet in zit. Door zoveel mogelijk hele producten te eten en je maaltijden zelf te koken, krijg je minder calorieën en juist meer voedingsstoffen binnen. Focus op volledige maaltijden die elk gezonde vetten, eiwitten en complexe koolhydraten bevatten. Zo zit je langer verzadigd waardoor je minder snel gaat snoepen.

Je slaapt slecht

Je nachtrust heeft op meer factoren invloed dan je misschien denkt: je energie, concentratie, stemming, je besluitvaardigheid en je gewicht. Als je slecht slaapt is je lichaam vermoeid, waardoor het op zoek gaat naar andere manieren van energie krijgen. Je hebt die dag meer honger en grijpt sneller naar suikers en je kunt ook minder goed bewuste keuzes hierover maken. Een slechte nachtrust wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld te veel stress, te weinig beweging, kort voor het slapen nog eten of te veel blauw licht in de avond. Je nachtrust kun je verbeteren door stress te verminderen en te leven volgens je bioritme, je biologische klok. Dit doe je door zo veel mogelijk op vaste tijden naar bed te gaan en op te staan. Pak overdag zo veel mogelijk daglicht zodat je lichaam een teken krijgt dat het dag is. Als laatste is slaaphygiëne belangrijk. Zorg dat je verduisterende gordijnen hebt en je geen last hebt van geluiden. Gebruik geen blauw licht zoals je telefoon of tv een uur voor het slapen gaan.

Er zijn medische redenen waardoor je niet afvalt

Factoren zoals medicijnen, hormonen of psychische aandoeningen hebben effect op je gewicht. Sommige medicijnen remmen je verzadigingsgevoel of vertragen je stofwisseling. Hormonale aandoeningen zoals een trage schildklier, de menopauze of PCOS kunnen ervoor zorgen dat je moeilijk kunt afvallen. Door je leefstijl te verbeteren verminder je de klachten van deze aandoeningen en lukt het makkelijker om af te vallen. 

Je eet te weinig

Crashdiëten zorgen op korte termijn vaak voor veel gewichtsverlies. Op de lange termijn brengt het echter meer schade toe. Je krijgt een grote kans op tekorten in voedingsstoffen en je lijf gaat door schaarste aan energie juist alles opslaan. Dit zorgt ervoor dat je sneller aankomt in gewicht omdat je vetverbranding op een laag pitje komt te staan. De oplossing hiervoor is langzaam je calorieën weer opbouwen, waardoor je lichaam niet alles meer hoeft op te slaan en je langzaam je stofwisseling weer verhoogt. 

Afvallen bij bbb health boutique 

Bij bbb health boutique gebruiken we een holistische aanpak om jou te helpen met afvallen. 

Tijdens onze coachingsgesprekken onderzoeken we de onderliggende oorzaak om vervolgens oude patronen te doorbreken. Zo helpen we je met haalbare stappen gewicht te verliezen en fit te worden met blijvend resultaat. 

Onze  warmtecabines geven daarbij een extra boost in je vetverbranding. Sporten in 40 graden geeft een extra goede doorbloeding van je spier- en huidweefsel. Het ondersteunt de afvoer van afvalstoffen en voorkomt spierpijn. 

De lessen zijn gefocust op small group training met professionele begeleiding: naast de cabine lessen heeft elke boutique een kleine zaal waarin we groepslessen geven zoals body shape, HIIT, yoga, pilates of kickboksen. Door de variatie aan aanbod blijf je plezier en uitdaging vinden in de sportmomenten.

Met een maandelijkse meting kun jij je resultaten bijhouden. Tijdens deze analyse meten we onder andere je centimeters, spiermassa en vetmassa, om zo inzicht te krijgen in jouw proces. We bespreken je uitslag en maken samen vervolgstappen voor je sportprogramma of leefstijl. 

Wil jij bbb een keer uitproberen? Schrijf je hier in voor een gratis proefles. Of neem een kijkje op onze website voor meer informatie, onze prijzen en ons lesrooster.

< Terug
Boek een proefles