Hoe herstel je sneller van Corona?
De meeste mensen die het coronavirus hebben opgelopen, ervaren alleen milde of bijna geen symptomen. Toch kan deze infectie helaas samen gaan met aanhoudende of langdurige symptomen. Dit wordt ook wel lange COVID (long COVID) of post-COVID-syndroom genoemd.
Zo kan je last hebben van onder andere aanhoudende vermoeidheid, concentratieverlies, depressief gevoel, kortademigheid/benauwdheid, vermoeide spieren en slaapproblemen. Maar hoe herstel je sneller van Corona? Goede voeding, voldoende beweging en slaap kunnen al helpen.
Beweging
Als je corona hebt gehad kan het zijn dat de longfunctie wat minder is geworden. Bij ongeveer 1 tot 5 procent van de gevallen treedt spierkrachtverlies per dag op. Daarom moet het herstel rustig opgebouwd worden. Ga bijvoorbeeld dagelijks een stukje wandelen of fietsen. Het bos heeft een positieve invloed op het immuunsysteem en de longfunctie. Om meer te bewegen kun je bij bbb ook een bodycoaching plannen. Tijdens de coaching bouwen we intensievere beweegmomenten in of buiten de cabine op rustig op. Uiteraard wordt er rekening gehouden met de balans van de belasting en de belastbaarheid.
Hoe herstel je sneller van corona met energietekort?
Als je heftig ziek bent geweest, heeft je lichaam voldoende bouwstoffen nodig om te kunnen herstellen. Vooral eiwitten zijn bij het herstel belangrijk. Eiwitten zijn namelijk een belangrijke bouwstof voor ons lichaam. Als je veel energietekort hebt, worden eerst de spieren als energiebron gebruikt. Als je ziek bent heb je meer energie nodig om te kunnen herstellen, maar vaak heb je dan een lage energie-inname waardoor energietekort ontstaat.
Doordat het lichaam je spieren als energiebron gebruikt, breken je spieren als het ware af. Hierdoor kan het zijn dat je nadat je ziek bent geweest vaak minder energie hebt. Het lichaam heeft voedingsstoffen én tijd nodig om te kunnen herstellen van corona.
Goede voeding is een oplossing
Voedingsstoffen kan je het beste halen uit onbewerkte voeding. Onbewerkte voeding bevat vaak van nature al vezels. Vezels zijn weer bevorderlijk voor een goede darmwerking, die op haar beurt weer het immuunsysteem ondersteunt. Hieronder is beschreven welke voeding je het beste kan kiezen om jouw herstel zo optimaal mogelijk te laten verlopen. In een herstelperiode heeft jouw lichaam dus zowel meer calorieën (ongeveer 150 kcal meer) als eiwitten (1.2 tot 1.7 gram eiwit per kg lichaamsgewicht) nodig. Kortom, voed je lichaam.
Door dit te eten en te drinken herstel je sneller van corona
- Eet minimaal 300 gram groenten, gewokt, gebakken of gestoomd. Het liefst vers of uit de diepvries. Dit is belangrijk voor de oplosbare vezels en antioxidanten. Met extra focus op de groene bladgroenten vanwege de lever-ondersteunende functie én calcium.
- Eet minimaal 2 stuks vers fruit voor de antioxidanten, vitamines en oplosbare vezels.
- Kies voor volkoren graanproducten voor de onoplosbare vezels. Deze vezels prikkelen de darm zodat het geheel verteerd en gekneed kan worden en wordt voortgeduwd in de darmen. Denk hierbij aan haver, spelt, boekweit, quinoa, zilvervliesrijst, zwarte rijst.
- Neem ongezoete, plantaardige zuivel, het liefst verrijkt met B12. Kies het liefst soja als je calcium nodig hebt, haver/rijst/kokos bevat geen calcium. Als je veel calcium haalt uit bijvoorbeeld groene bladgroenten en peulvruchten, is haver/rijst/kokos ook prima.
- Eet je geen vis? Dan kan algenolie helpen de essentiële vetzuren binnen te krijgen.
- Pak peulvruchten voor calcium, een goede plantaardige bron van eiwitten en vezels.
- Neem dagelijks een handje noten, pitten en zaden voor de essentiële vetzuren. Dit kan ook in de vorm van 100% notenpasta’s of producten als tahini.
- Neem minimaal een keer per week peulvruchten in combinatie met granen of pulled oats om sneller te herstellen van corona.
- Drink voldoende water en (kruiden) thee zonder suiker.
Herstel je bioritme
Als laatste is het belangrijk om je bioritme te herstellen. Een optimaal bioritme is belangrijk voor een goede gezondheid en sneller te herstellen van corona. Door op een vast tijdstip naar bed te gaan en weer op te staan went je lichaam aan een ritme. Het lichaam reageert op daglicht en geeft signalen wanneer wij op moeten staan en weer moeten gaan slapen. Als dit ritme wordt verstoord heeft dit zowel lichamelijke als geestelijke gevolgen. Een goed bioritme verbetert het slaappatroon en daarmee de hersenfunctie, het functioneren van het metabolisme en het immuunsysteem.
Zo herstel je je bioritme
- Hoe herstel je sneller van corona? Neem voldoende ontspanning overdag door bijvoorbeeld een yogales te volgen. Zorg ook voor voldoende ontspanning voor het slapen gaan. Leg je mobiel dus weg als je naar bed gaat en lees bijvoorbeeld een boek.
- Ga op vaste tijden naar bed en sta op vaste tijden op.
- Vermijd beeldschermen en fel licht ná 21:00 uur. Gebruik een blauwlichtfilter bril of zet je scherm op nachtstand.
- Drink geen cafeïne of alcohol en rook niet.