lief zijn voor jezelf

blij zijn met jezelf

Kun jij lief zijn voor jezelf? Je bent zo mooi als je jezelf voelt. Dat klinkt cliché, maar het is echt waar. Als je je mooi voelt, gedraag je je socialer, vrouwelijker en met meer zelfvertrouwen. Je straalt en dat is aantrekkelijk. Ondanks dat we dit eigenlijk wel weten zijn we toch geneigd om onszelf niet mooi te vinden en complimentjes weg te wuiven. Door alle mooie plaatjes in films, social media en bladen hebben we de lat heel hoog gelegd. We streven naar perfectie in plaats van zelfacceptatie. En dan is het al snel niet goed genoeg. Eigenlijk is het een vreemd principe; een negatief zelfbeeld. Je bent wie je bent, hoe kan dat niet goed genoeg zijn?

Hoe werkt een negatief zelfbeeld?

Het koppelen van onze eigenwaarde aan ons uiterlijk en succes is vrij gangbaar. Rationeel gezien weten we wel dat onze eigenwaarde niet alleen afhangt van ons succes, uiterlijk of lichaamsgewicht, maar als puntje bij paaltje komt, meten we onszelf toch vaak aan dit soort dingen. Hoe werkt dit nou precies? Je conditionering en daarmee ook je identiteit wordt gevormd tijdens je opvoeding. Hoe goed onze ouders het ook bedoelden, door alle opmerkingen ‘nee, niet doen’, ‘dat mag niet’, ‘niet zeuren, huilen, knoeien, etc,’ bouwen we allemaal in meer of mindere mate een gevoel van tekortschieten op. Daarnaast merken we al heel snel dat wanneer we braaf, lief en sterk zijn onze ouders content zijn. Dus daarom geeft dit soort gedrag ons een goed gevoel over onszelf. We leggen dus de conclusie: ‘Als ik aardig ben, succesvol ben en alles onder controle heb, dan ben ik oké’. En voilà.. onze overlevingsmechanismen zijn geboren.

Overtuigingen

Een kind met de overtuiging als ik aardig ben, dan ben ik goed, kan het mechanisme van conflictvermijding ontwikkelen. Een kind met de overtuiging als ik mooi ben, dan ben ik goed, kan het mechanisme van bijvoorbeeld lijnen ontwikkelen. De mechanismen werken verslavend, omdat ‘als het lukt’ deze ons een fijn gevoel over onszelf geven. Dus wordt ons zelfbeeld afhankelijk van lijnen, succes scoren of conflicten vermijden. Op zich geen probleem, iedereen doet het immers en tot zekere hoogte kan het je zelfs een hoop opleveren. Totdat het in de weg gaat staan bij je persoonlijke ontwikkeling en het je opbreekt. Dus hoe word je minder afhankelijk van je maniertjes en kan je meer zelfacceptatie ontwikkelen? Het allerbelangrijkste is om je mechanismes en gevoelens te herkennen en er vriendelijk naar te kijken. Alles wat je in het zonnetje zet wordt vanzelf minder erg, alles wat je in het donker wegstopt wordt lelijker en donkerder.

Een oefening voor acceptatie

Ga in een actieve houding zitten. Scan je lichaam en richt je aandacht op de plek waar je het meeste emotie/ gevoel ervaart. Maak de ruimte om de emotie groter. Geef de lichamelijke sensatie bewegingsvrijheid. Kijk naar de beweging; draait het, gaat het op en neer, beweegt het langzaam of snel?  Bekijk de gewaarwording; prikt het, brandt het, trekt het? Kijk naar de substantie, is het hard, zacht, vloeibaar? Laat het stromen. Leg vervolgens je hand op die plek. Geef de emotie liefdevol aandacht. Laat het er zijn, probeer het niet op te lossen of weg te toveren. Maar laat het er zijn, met de boodschap ik mag dit best voelen. Geef met je hand die energie, dat het er precies zo mag zijn zoals het zich aandient.

Een oefening voor positief leven

Alles wat aandacht krijgt, groeit. Geef daarom extra aandacht aan mooie momenten, positieve eigenschappen en persoonlijke successen. Schrijf iedere avond voordat je gaat slapen vijf dingen op waar je die dag een goed gevoel over hebt gehad. Bijvoorbeeld wat je goed, mooi, slim van jezelf vond, maar ook situaties, opmerkingen en dingen waar je blij van werd. Je zult zien dat iedere dag eigenlijk een topdag is.

Podcast

Wil je meer weten over gezondheid en een holistische leefwijze? Wij hebben een mooie podcast over uiteenlopende onderwerpen. Klik hier om naar onze podcasts te luisteren op Spotify.