meal preppen
het grootste voordeel van meal prepping is toch wel tijdMeal preppen betekent maaltijd voorbereiden en wil zeggen dat je een hele maaltijd – of een deel van een maaltijd – voorbereidt voor een later moment. Een boodschappenlijstje maken, inkopen en recepten plannen voor de week is ook deel van meal prepping. Zo kun je bijvoorbeeld op één dag in de week, op je vrije zondag of verspreid over meerdere dagen, een aantal grote porties koken of alvast delen van een maaltijd bereiden en invriezen voor later. Denk aan meerdere porties granen en peulvruchten, een grote pan curry of groentesoep. De porties verdeel je in luchtdichte en herbruikbare bakjes en plaats je in de koelkast of vriezer. Zo kun je de hele week vooruit! Dressings voor salades en pastasauzen zijn ook ideaal om te preppen voor een later moment. Daarnaast is het mogelijk ontbijt te preppen voor de volgende ochtend, denk aan overnight oats.
De voordelen van meal preppen
Tijd besparen
Het grootste voordeel van meal prepping is toch wel tijd. Ja, het kost even tijd om alles vooruit te koken maar die tijd moest je toch al steken in het koken van de maaltijd van die dag. Eigenlijk is het efficiënter. De grote tijdswinst ervaar je waarschijnlijk rond etenstijd, als je moe bent van je werkdag. Je hoeft niet meer te bedenken wat je wilt eten, geen boodschappen te doen en niet meer te koken.
Gezonder eten
Meal preppen kan handig zijn als je gezonder wilt eten of wilt afvallen. Ga maar eens na: als je moe bent, heb je eerder zin in ‘makkelijk en lekker eten’. Dat is vaak net wat minder gezond. Als je een weekmenu maakt met gezonde en lekkere recepten, dan weet je zeker dat er voor de hele week goede maaltijden voor je klaarstaan. Je komt dan niet in de verleiding om een makkelijke, minder gezonde maaltijd te eten.
Voedselverspilling tegengaan
Door slim meals te preppen, kun je ook voedselverspilling voorkomen. Heb je bijvoorbeeld een grote bloemkool of broccoli in huis, of een enorme zak sperziebonen? En krijg je niet alles op tijd op? Kook dan alle groente en bewaar het deel dat je niet direct nodig hebt in de vriezer. Het blijft dan nog maanden goed.
Goedkoper
Tenslotte kun je ook geld besparen met meal prepping. Je kunt bewuster inkopen, je eet minder afhaal, buiten de deur of dure kant-en-klaar maaltijden.
Tips voor meal preppen
- Kies een moment waarop jij gaat nadenken over de maaltijden. Je hoeft niet groot te beginnen, kijk bijvoorbeeld of je voor drie dagen vooruit kunt koken. Stel je menu samen voor die dagen, maak een boodschappenlijst en doe boodschappen. Hier kun je winst behalen door aanbiedingen slim te combineren.
- Kook voor elke maaltijd dubbele porties, waarvan je de extra portie invriest.
- Zorg voor goede diepvriesbakjes die een of twee porties kunnen bevatten. Zodat je niet te veel in één keer hoeft te ontdooien. Schrijf op de bakjes (met een sticker) wat erin zit en de datum van bereiding. In de vriezer is een maaltijd nog drie maanden houdbaar. In de koelkast 3 dagen.
- Laat gekookt eten even afkoelen voordat je het in de koelkast of vriezer doet. Houd ongeveer een half uur aan. Laat eten nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast staan in verband met bacteriegroei.
- Bewaar bereid eten maximaal 2 dagen in de koelkast. Heb je voor meer dan 2 dagen gekookt? Bewaar dit eten dan in de vriezer. Het is dan 3 maanden houdbaar.
- Bewaar geprepte maaltijden op de juiste temperatuur. De ideale temperatuur voor je koelkast is 4 graden, voor de diepvries is dit -18 graden.
- Maaltijden uit de vriezer kun je de avond tevoren in de koelkast zetten om te ontdooien. Kleine porties kun je ook in de magnetron ontdooien. Laat eten niet de hele dag of nacht buiten de koelkast ontdooien.
- Verhit geprepte maaltijden goed (stomend heet). Dat kan het beste in een pannetje.
- Voorkom voedselverspilling. Kijk wat je nog in huis hebt en maak op basis hiervan je weekmenu.
- Maak van restjes een ander gerecht. Zo kan je een restje curry bijvoorbeeld in bladerdeeg doen of een restje nasi in filodeeg en heb je een heerlijke snack.
Podcast
Wil je meer weten over gezondheid en een holistische leefwijze? Wij hebben een mooie podcast over uiteenlopende onderwerpen. Klik hier om naar onze podcasts te luisteren op Spotify.