Afvallen in de overgang

Afvallen in de overgang is iets wat veel vrouwen bezighoudt. In deze fase waarin vrouwen vanaf midden 40 langzaam gaan merken dat hun hormoonhuishouding gaat veranderen, kun je wat minder makkelijk afvallen, en merk je vaak dat je lichaam wat gaat veranderen. Doordat er een afname is van de aanmaak van de twee belangrijkste vrouwelijke hormonen, oestrogeen en progesteron, vertraagt je stofwisseling enigszins en wordt er wat makkelijk vet opgeslagen bij je buik. Gelukkig is afvallen tijdens de overgang zeker mogelijk. Met een duidelijk plan gericht op body food en mind, zien we bij bbb (den haag) dat afvallen lukt.

Overgang en hormonen

Tijdens de overgang verandert de aanmaak van een groot aantal vrouwelijke hormonen. Oestrogeen en Progesteron zijn hier de belangrijkste van. De peri overgang ontstaat al rond de leeftijd van 40 jaar. Je merkt dat je menstruatie cyclus verandert, of al gestopt is, er kunnen opvliegers ontstaan, je slaappatroon verandert waardoor je je vaak moe voelt en mede door deze klachten kun je je moe en zelfs somber voelen. Doordat je moe bent, heb je ook vaak behoefte aan meer of ander eten en sombere gevoelens brengen dit ook met zich mee. Afvallen is moeilijk en je motivatie neemt hierdoor af.

Wat maakt afvallen in de overgang zo moeilijk?

Afvallen tijdens de overgang kan wat moeilijker zijn omdat je onder invloed van die hormoonschommelingen minder goed slaapt en hierdoor overdag behoefte krijgt aan eten of snacks. Ook neemt je spiermassa van nature iets af en verandert hierdoor je metabolisme. Je stofwisseling vertraagt. Door de afname van oestrogeen zal je lichaam ook eerder wat buikvet aanmaken omdat in dit onderhuidse vet bij je buik nog wat oestrogeen aangemaakt kan worden.

Tips om af te vallen tijdens de overgang

Door tijdens de overgang je op een duurzame manier stappen te zetten in wat je eet en hoevaak je beweegt, zul je zien dat het toch mogelijkis om af te vallen in deze overgangsperiode. Een voedingspatroon wat gebaseerd is op voldoende proteine, groente, fruit en wat bestaat uit vezelrijke en volkoren produkten, helpt je om op gewicht te blijven en zelfs gewicht te verliezen als je hierbij ook let op je calorie inname. Met dagelijks bewegen waarbij je rekening houdt met krachttraining, conditieverbetering én ontspanning, zorg je ervoor dat metabolisme verbetert!

1. Beweging en krachttraining

Sporten tijdens de overgang zorgt ervoor dat je stemming verbetert en dat je beter kunt slapen. Ook zorgt krachttraining voor het verbeteren van je spiermassa en dit helpt je bij het verliezen van vetmassa. 

Bij bbb werken we doelgericht aan het verbeteren van je spiermassa en het stimuleren van je spieruithoudingsvermogen. Ook zul je ervaren dat je door de trainingen in de hotcabins, beter met warmte om kunt gaan, je verbranding een boost geeft, en de opvliegers als minder heftig zult ervaren.

2. Gezonde voeding

Een uitgebalanceerd dieet is altijd belangrijk en vooral in deze fase van je leven. De duurzame voedingsadviezen die bbb hanteert zijn gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Bbb geeft tips en adviezen om door middel van voeding je hormoonbalans te stimuleren. Daarnaast hebben we recepten uitgewerkt waarmee je op gewicht blijft of zelfs gewicht kunt verliezen. 

3. Slaap voldoende

Als holistische gym voor vrouwen adviseren we vrouwen om van het slapen een prioriteit t4e maken. Na een goede nachtrust, heb je genoeg energie voor je werk en sociaal leven en genoeg energie om te gaan sporten. Dit zorgt weer voor een positieve mindset en voldoende spierkracht om op gewicht te blijven. Na het sporten slaapt je ook weer beter, en zo maken we de holistische cirkel weer rond.

4. Ontstressen

Aangezien stress een enorme invloed heeft op je hormoonhuishouding, adviseren we vrouwen bij bbb ook om aandacht en tijd te besteden aan ontspanning. Heb je het heel druk en ervaar je veel stress, zoek op die dag dan juist een les op bij bbb waarin ontspanning centraal staat. Denk aan onze yin yoga lessen in de warmtecabine of in de zaal. Of volg een yoga nidra les. Op de dagen dat je minder stress ervaart, doe je wat meer actieve lessen zoals kracht en conditie!

< Terug
Boek een proefles