Gezond eten rondom de overgang

Tijdens de overgang begint je lichaam te veranderen. Veel vrouwen komen een paar kilo (of meer) aan en vinden het erg moeilijk om dit extra gewicht er weer af te krijgen. Daar willen wij je graag bij helpen.

Sporten is belangrijk, en gezond eten in de overgang heeft ook een positieve impact. Wil jij weten wat je het beste wel kunt eten tijdens de overgang en wat juist niet? In dit artikel staan een aantal tips.

Waarom is gezond eten in de overgang belangrijk?

Omdat je lichaam aan het veranderen is, is het belangrijk dat je goed eet. Zo kan je beter vlees vermijden en is het belangrijk dat je veel ijzer binnenkrijgt, omdat je veel bloed kan verliezen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je bijvoorbeeld volkoren pasta en brood neemt in plaats van witte pasta en wit brood. In de overgang kom je nou eenmaal sneller aan. Je lichaam heeft minder eten nodig, omdat je ook minder verbrandt. Het is misschien moeilijk om van lekkere dingen af te blijven, maar gezond eten in de overgang is heel belangrijk.

gezond eten vrouw overgang

Welke producten zijn gezond om te eten in de overgang?

 • Eet zoveel mogelijk vers en onbewerkt eten. Denk aan fruit (zoals appels, peren, pruimen en kersen) en groenten (zoals broccoli, wortelen, aardappels, paprika en koolsoorten).
 • Ongezouten/ongebrande noten, avocado, olijfolie en vette vis (zalm, makreel en haring) zijn goede vetten voor je lichaam.
 • Het aminozuur tryptofaan kan een natuurlijk hulpmiddeltje zijn om stemmingswisselingen te verminderen. Er zit veel tryptofaan in eiwitrijke voeding, maar ook in pompoenpitten, linzen, bananen, dadels, granen, zilvervliesrijst, sesam- zaad, zonnebloempitten en noten.
 • Verschillende kruiden zoals kaneel, knoflook, selderij en gember zijn belangrijk in de peri-menopauze. In de peri-menopauze (de eerste fase van de overgang), daalt de progesteron- spiegel, waardoor oestrogeen relatief gezien stijgt. We spreken in deze fase ook wel van oestrogeendominantie. Menstruaties zijn pijnlijker en volgen korter op elkaar. Je komt aan, hebt hoofdpijn, houdt vocht vast, je stemmingen wisselen en je slaapt vaak slecht.
 • Neem voedingsmiddelen die rijk zijn aan fyto-oestrogeen, zoals tempé en lijnzaad. Peulvruchten zoals sojabonen, linzen, kikkererwten en tofu zijn ook fyto-oestrogenen ofwel goede plantaardige oestroegenen. Plantaardige oestrogenen zijn vooral belangrijk in de post-menopauze. Deze tweede fase, de post-menopauze, daalt ook de oestrogeenspiegel doordat de eierstokken niet meer werken. Dit is vaak de periode rond de menopauze, dus bij het onregelmatig worden en wegvallen van je menstruatie.

Wat kun je beter niet nemen tijdens de overgang?

Sommige producten kun je het beste vermijden rondom de overgang. In deze periode reageert je lichaam soms gevoeliger op bepaalde voeding dan voorheen. Zo kan een kopje koffie bijvoorbeeld ineens een opvlieger uitlokken en alcohol kan slecht zijn voor een goede nachtrust.

We zetten alle producten die je het beste kan vermijden op een rijtje:

 • Koffie
 • Alcoholische dranken
 • Suiker
 • Witte meelproducten
 • Frisdranken
 • Rood vlees

Verander niet alleen je eetgedrag maar ook je leefstijl

Pak bijvoorbeeld vaker de fiets dan de auto en neem een alcoholvrij drankje als je een gezellige avond hebt. Door deze kleine dingen merk je vaak al snel een groot verschil.

Je hebt nu veel tips gehad over gezond eten in de overgang. Je weet welke producten er gezond zijn om te eten en welke je beter kunt vermijden. Wil je naast gezond eten in de overgang ook graag je leefstijl veranderen en gaan sporten? Kijk dan op onze website en kom langs voor een proefles.

< Terug
Boek een proefles