Sportmotivatie

Heb je geen sportmotivatie? Voor de gemiddelde sporter is de belangrijkste tip om regelmatig te sporten: de lat laag leggen. Bij te hoge doelen ligt uitstellen, opgeven en zelfafwijzing op de loer. Moeiteloos sporten begint bij voelen waar je zin in hebt en daar naar handelen. In plaats van dingen forceren, bouw je het rustig op, waardoor je vaak ‘vanzelf’ meer en intensiever gaat sporten. Omdat het goed voelt.

Waarom wil ik niet sporten?

Sporten is deels gewoon psychologie. Je hoeft niet ‘sportief ’ te zijn om veel te sporten. Je moet het gewoon doen. En daarvoor is mildheid nodig. Acceptatie over waar je bent en daar tevreden mee zijn, zodat je het met plezier blijft doen en je sportmotivatie krijgt. Niet iedereen is een topsporter en dat hoeft ook niet. Een fit lichaam is voor bijna iedereen mogelijk met de juiste aanpak en focus op het proces in plaats van het resultaat. Dan komt die sportmotivatie vanzelf.

Groep vrouwen sporten samen in de warmte cabine bij bbb health boutique.

Oefening voor sportmotivatie

Hardlopen, HIIT (een intensieve workout met een tijdsinterval), yoga of pilates. Vrijwel iedereen kan het, als je de lat maar niet te hoog legt. Het maakt niet uit wat je doet, als je het maar doet. Kijk per dag wat je aankan en waar je behoefte ligt. Sommige dagen heb je zin om intensief te trainen, andere dagen wil je misschien liever een rustige yin yoga. Als je goed naar je lichaam luistert, dan voel je per dag waar je lichaam naar vraagt en vind je gemakkelijker de juiste balans. Als gevolg daarvan ga je intensiever trainen. Maar dat is niet het doel. Het doel is lekker sporten en je lichaam geven wat het nodig heeft.

Hoe weet je waar je behoefte aan hebt? Je lichaam geeft je signalen over wat wel of niet goed voor je is. Je kunt leren om die seintjes te herkennen en te leren verstaan. Een eenvoudige en effectieve oefening is het leren herkennen van een ‘ja’ en een ‘nee’ in je lichaam.

Stel jezelf onderstaande simpele keuze-vraag.

• Heb je zin in een intensieve workout zoals een HIIT of juist een rustige yin yoga?

Probeer je er bewust van te worden wat je voelt en hoe je lichaam reageert bij de gedachte aan deze opties. Als iets goed bij je past op dat moment (een ‘ja’) dan kan dit bijvoorbeeld voelen als ontspanning, zachtheid, ruimte, lichtheid of levendigheid. Als het antwoord van je lichaam op deze vraag ‘nee’ is, dan kan dit een gevoel geven van spanning, afsluiting, weerstand of verharding. Wees je bewust van waar je het voelt in je lichaam. De een voelt het in haar buik, de ander rond het hart en weer een ander in het hele lichaam. Hoe is dat bij jou?

Groep vrouwen sporten samen in de warmte cabine bij bbb health boutique.

Tips voor sportmotivatie

  • Houd voor ogen waar je het voor doet: je wilt je lekker(der) voelen. Gun jezelf een fit en mooi(er) lichaam. Het is niet altijd makkelijk, maar absoluut haalbaar.
  • Leg de lat niet te hoog. Stel realistische doelen en wees tevreden met waar je bent. Ga niet meteen iedere dag. Zet kleine stapjes en ga voor duurzaam resultaat.
  • Kies een sportomgeving waar je zin hebt om naartoe te gaan: waar je de sfeer, de muziek en de mensen fijn vindt.
  • Kies voor een workout waar je plezier aan beleeft, waar jouw lichaam baat bij heeft en waarvan je niet snel blessures krijgt.
  • Ga voor/na je werk of koppel het aan een andere activiteit. Als je in één keer doorgaat, heb je niet dat moeilijke moment om van de bank af te komen.
  • Denk holistisch. Maak verbinding met je lichaam, word je bewust van je voeding en leefstijl en neem dat mee bij je sportbeoefening.

Bespreek je sportmotivatie eens met een coach

Heb jij geen zin om te sporten en wil je er graag iets aan doen? We hebben fijne programma’s om weer gemotiveerd te worden en fijne coaches om mee te sparren. Je kunt meer informatie over onze programma’s lezen op de website. Of maak een afspraak op onze website voor een gratis proefles.

Wordt fit en sterk bij bbb health boutique. De gym met aandacht voor body, food en mind.

< Terug
Boek een proefles