Afvallen na bevalling

Negen maanden leef je naar dat ene moment toe. Je zet een prachtig en hopelijk een gezond kind op de wereld. De weg er naartoe is voor veel vrouwen qua gewicht al een struggle. Gemiddeld kom je tussen de 12 tot 17 kilo aan.

Je leest het goed; gemiddeld! Dat betekent dus ook dat er vrouwen zijn die veel meer aankomen en vrouwen die amper aankomen tijdens hun zwangerschap. Je zou verwachten dat de kilo’s er na de bevalling af vliegen. Echter heeft iemand je weleens verteld dat je ook na je bevalling kunt aankomen? Denk je wel eens ik val niet af na bevalling? Wij hebben hier redenen voor.

  • Tijdens mijn zwangerschap kwam ik rond de 15 kilo aan en woog 84 kilo.
  • Ik had weinig trek en door mijn zwangerschapsdiabetes was ik genoodzaakt gezonde keuzes te maken.
  • Na de bevalling van mijn zoontje Victor ging er uiteraard wat gewicht af en zakte ik terug naar 73 kilo. En dat na een keizersnede en veel lekkere dingen eten in het ziekenhuis. Maar toen begon het…
  • … ik val niet af na bevalling.

Ik val niet af na bevalling

De eerste zes weken na mijn bevalling kon ik bijna niets (ik heb een keizersnede gehad). Ik hield veel vocht vast, kon amper lopen en bewegen, slechte nachten waardoor ik enorm veel behoefte had aan suiker. Op dat moment kwam ik langzaamaan weer aan. Na zes weken was ik er echt klaar mee. Ik woog op dat moment 78 kilo en het werd weer tijd om te sporten, meer te wandelen en niet meer te snoepen. Ik had mega spierpijn van het sporten en liep 10.000 stappen per dag en at gezond….

En toen kwam het meest frusterende stuk: ik kwam nog steeds aan! Ik val niet af na bevalling.

In mijn werk als holistic coach bij bbb health boutique, hoor ik het mezelf bijna dagelijks zeggen. Geef het tijd! Maar jeetje wat is het frustrerend als je er weer in zit. Want ja, dit ging bij mijn vorige bevalling helaas net zo. Je hormonen zijn namelijk volledig uit balans; je bent vermoeid, je voelt je sneller opgejaagd en gefrustreerd, je ongesteldheid is nog niet op gang gekomen of begint net weer een ritme te krijgen.

Daarnaast werkt je hoofd als een soort trechter. In de negen maanden voor je bevalling wordt de capaciteit die je hoofd kan verwerken steeds kleiner, en daarmee ook je wereld, om je volledig te kunnen focussen op de komst van de baby. In de negen maanden daarna kunnen je hersenen in het begin nog niet veel verwerken. Iedere keer maak je een klein stapje in de richting van meer capaciteit. Eerst is het een dag met de kinderen die je volledig overprikkeld maakt, of even koffie drinken in het dorp. Dan een avond met vrienden waarbij veel wordt gepraat, je eerste werkdag of werkweek. Steeds kun je iets meer aan, of dus nog niet!

afvallen na bevalling baby

Geef jezelf tijd!

Ik ben nu twee maanden verder. Mijn bevalling door middel van een keizersnede ging voorspoedig en volledig volgens plan. Victor slaapt door de methode van ‘het blije baby boek’ al van 23.00 tot 07.00 uur door. Manlief is twee maanden thuis geweest en ik ben zelfs al begonnen met sporten in de hot cabin. Toch voel ik me met vlagen mega gefrustreerd, overprikkeld, overvraagd en ongelukkig.

Het is fijn dat mijn man me hierin steunt, zegt dat het goed komt en me nog steeds prachtig vindt. We hebben een oppas voor de kindjes zodat ik wat ruimte heb voor mezelf en elkaar. Daarnaast sport ik drie keer in de week bij bbb health boutiqueHier lees je de werkwijze van bbb, speciaal voor de nieuwe moeders die denken ik val niet af na bevalling.

En ik trakteer mezelf soms op een massage of een saunabezoek. Doe ik een braindump om alles uit mijn hoofd te krijgen waar ik wakker van lig of wat me bezighoudt. Om zo de beperkte hersencapaciteit die ik nu nog even heb wat ruimte te geven. Dit zijn allemaal dingen die me helpen me langzaam terugbrengen naar mezelf. But give yourself some time!

Ik herinner mezelf regelmatig aan de wet van de aantrekkingskracht. Als je denkt aan wat niet lukt, dan heeft dat de overhand. Dus ik visualiseer hoe ik eruit wil zien. En dat dat gaat lukken.

ik val niet af na bevalling

< Terug
Boek een proefles