Opgezette buik en menopauze

Zit je in de overgang en heb je wel eens last van een opgezette buik? Dat kan, want je hormonen en darmen zijn met elkaar verbonden. Ben je benieuwd hoe dit werkt en wat je er tegen kunt doen? Dat gaan wij uitleggen.

Waarom heb ik een opgezette buik tijdens de overgang?

Tijdens de overgang maakt je lichaam meer progesteron aan, een vrouwelijke geslachtshormoon. Ook het geslachtshormoon oestrogeen is mede verantwoordelijk. De darmen worden minder sterk en er worden minder spijsverteringssappen aangemaakt. Ook kan je in de overgang meer vocht vasthouden waardoor je ook het gevoel kan krijgen dat je een opgezette buik hebt.

Redenen voor een opgezette buik in de overgang

Doordat je darmen minder sterk worden en minder spijsverteringssappen aanmaken resulteert dat in een overmatige gasvorming in het maagdarmkanaal. Dit hoeft overigens niet altijd zo te zijn. Het kan ook te maken hebben met een voedselallergie of onvoldoende beweging. Stress kan een oorzaak zijn van een opgezette buik in de overgang.

Daarnaast zijn er ook nog andere redenen voor een opgezette buik in de overgang. Het stofje fructose dat in onder meer honing, fruit en bepaalde groentes zit, is moeilijk verteerbaar waardoor je sneller een opgezette buik krijgt. Ook teveel lucht happen kan zorgen voor een opgeblazen gevoel. Dit kan komen doordat je te snel praat, drinkt of eet.

Een vrouw in de overgang heeft een opgezette buik en vraagt advies aan bbb health boutique.

Wat kun je er tegen doen?

  • Vooral sporten, maar ook wandelen en fietsen zijn een goede manier om je opgezette buik in de overgang te verminderen. 
  • Het is belangrijk om goed te kauwen en niet te veel te drinken tijdens het eten.
  • Het is belangrijk dat je voldoende vezels binnen krijgt. Denk bijvoorbeeld aan groente en fruit. Ook voldoende water drinken is een pré.
  • Eet minder (of geen) vlees en suikers en vermijd moeilijk te verteren voedingsstoffen zoals bewerkte voeding en dierlijke eiwitten. Tips over gezond eten in de overgang lees je hier!
  • Zorg dat je minder zout binnen krijgt. Gemiddeld eten we al te veel zout, gooi dus niet dat extra scheutje zout in de aspergesoep of over de aardappels. Hoe lekker het ook is.
  • Kruidenthee doet wonderen.Denk aan brandnetel, guldenroede of venkel.

Bespreek je klachten  eens met een coach

Heb jij last van een opgezette buik tijdens de overgang en wil je er graag iets aan doen? We hebben fijne programma’s om weer fit te worden en fijne coaches om mee te sparren. Je kunt meer informatie over onze programma’s lezen op de website. Of maak een afspraak op onze website voor een gratis proefles.

< Terug
Boek een proefles