Kleurrijke wokgroenten met tofu of tempeh en noodles

Kleurrijke wokgroenten met tofu of tempeh en noodles. Eenvoudig en heerlijk!

Tofu en tempeh, beide populaire vleesvervangers met wortels in de Aziatische keuken, zijn voedzame en veelzijdige plantaardige eiwitbronnen die wereldwijd aan populariteit winnen. Tofu, ook wel bekend als sojakaas, wordt gemaakt door gestremde sojamelk te persen en vormt een neutrale basis die de smaken absorbeert van de gerechten waarmee het wordt bereid. Het heeft een zachte textuur en is rijk aan eiwitten, ijzer en calcium.

Tempeh, afkomstig uit Indonesië, ontstaat door fermentatie van sojabonen, wat het een nootachtige smaak en stevige textuur geeft. Tempeh is niet alleen een uitstekende eiwitbron, maar het fermentatieproces verbetert ook de verteerbaarheid en de opname van voedingsstoffen.

Beide voedingsmiddelen zijn veelzijdig en kunnen worden gegrild, gebakken, gestoomd of toegevoegd aan roerbakgerechten en salades. Ze zijn ook rijk aan essentiële aminozuren en bevatten weinig verzadigde vetten. Tofu en tempeh passen goed in diverse dieetpatronen, waaronder vegetarische en veganistische diëten, en bieden een smaakvolle en voedzame manier om de eiwitinname te verhogen, terwijl ze bijdragen aan een duurzamere voedselproductie.

Dit heb je nodig voor kleurrijke wokgroenten met tofu of tempeh en noodles (voor 2 personen)

  • 120 gram boekweitpasta (natuurwinkel) of evt. zilvervliesrijst
  • 200 gram tofu of tempeh, in dunne reepjes gesneden
  • 1 theelepel kokosvet/roomboter om te bakken
  • 1 rode ui, gepeld en in grote repen gesneden
  • 1 knoflookteentje, gepeld en in fijne stukken gesneden
  • 1 gele + 1 rode paprika, zaadjes verwijderd en in blokjes gesneden
  • 1⁄2 schaaltje peultjes
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1 theelepel sesamzaadjes
  • paar takjes verse koriander

Kom met noedels, tofu en groenten met eetstokjes.

Zo maak je het

Kook de boekweitpasta. Meng de sojasaus met de limoensap in een glas. Verhit een wokpan met een klein beetje boter/kokosvet en bak de biefstukreepjes/tempeh heel eventjes aan. Ze moeten nog niet helemaal gaar zijn. Haal uit de pan en zet opzij. In dezelfde pan: fruit de uitjes en de knoflook, voeg de paprika toe en wok gedurende 1 minuut. Voeg dan de peultjes toe en wok nog 1 minuut (als het te droog wordt, geef tussendoor een scheutje water bij). Giet de soja-limoensaus in de pan, geef het biefstuk/tempeh bovenop en schep alles eventjes door elkaar. Verdeel over 2 kommen en dien op met de sesamzaadjes en de korianderblaadjes bovenop. Geniet van deze kleurrijke wokgroenten met tofu of tempeh en noodles.

Alle recepten van bbb health boutique zijn lekker, gezond en plantaardig. Hier vind je een overzicht van al onze heerlijke recepten. 

Groenten in een krat van bbb health boutique, de gym met aandacht voor body, food en mind.

< Terug
Boek een proefles