Omgaan met reuma

Reuma kan zorgen voor stress en sterke emoties. Hier kan je door middel van aanpassingen en hulpmiddelen iets aan doen. Lees verder voor meer over omgaan met reuma.

Onbegrip over reuma

Ervaar je onbegrip? Maak het dan bespreekbaar in je omgeving. Heb je moeite om het uit te leggen als je veel vermoeidheid ervaart of taken niet kan uitvoeren? Probeer het uit te leggen met de lepel-theorie:

‘De lepel-theorie gaat uit van een aantal lepels, ofwel taken/activiteiten, die je door de dag kan inzetten. Als je geen chronische aandoening hebt, heb je een oneindige kist met lepels. Met reuma heb je er misschien maar tien en moet je bewust kiezen waar je die dag energie in kan steken. Zo kan het op moeilijke dagen al moeite kosten om je aan te kleden, boodschappen te doen, een halve dag te werken of de hond uit te laten.’ De lepel-theorie kan helpen om dit te accepteren. Wil je er meer over weten? Zie ook de website van ReumaNederland.

Je levensstijl met reuma

Wees bewust welke effecten een gezonde leefstijl op je lichaam en reuma heeft. Als je er zelf meer van weet en erachter staat, dan kun je eenvoudiger veranderingen maken in je leven. Gedragsverandering is niet makkelijk en heeft interne motivatie en tijd nodig.  Vind je het fijn om hierover van gedachten te wisselen met een bbb coach? Plan een lifestylecoaching. Heb je behoefte aan een meer dieperliggend niveau om patronen te doorbreken? Kijk dan of je een afspraak kan maken voor een gratis intake bij onze psycholoog via info@bbbhealthboutique.nl.

Groep vrouwen sporten samen in de warmte cabine bij bbb health boutique.
Door fysieke en lichamelijk veranderingen kan jouw zelfbeeld veranderen. Het is belangrijk om jezelf dan de tijd te gunnen en te leren omgaan met reuma. Ontdek nieuwe kwaliteiten of wees creatief met het verzinnen van mogelijke aanpassingen. Hierin kan een coach bij bbb health boutique jou ook helpen of neem de tool over zelfbeeld door. (Al onze tools staan op de website en in de app).

Omgaan met reuma tijdens de zwangerschap

Heb je een kinderwens? Reuma zelf heeft geen invloed op zwanger worden, maar er moet wel gekeken worden naar de medicatie. Als je reuma hebt, kan je herstelperiode langer duren en reumatische klachten kunnen terugkomen of verergeren. Zes weken na de bevalling kan reuma alweer actief worden. Informeer hier dan ook goed naar bij jouw gynaecoloog. Laat het ook tijdig weten aan de reumatoloog en/of gynaecoloog.

Omgaan met reuma in het dagelijks leven

  • Blijf anticiperen en actief deelnemen in de maatschappij. Wees proactief en hou de regie over je leven.
  • Ervaar je beperkingen met je werk of met je studie? Wees open over jouw reumatische aandoening en maak het bespreekbaar met je leidinggevende of begeleider.
  • Zorg voor voldoende slaap. Tijdens de nachtrust krijgt jouw lichaam de kans om te herstellen. Een vlak en stevig matras en een goed hoofdkussen kunnen helpen voor een goede nachtrust.
  • Blijf zolang mogelijk werken. Het is belangrijk om het met je werkgever te hebben over eventuele aanpassingen.

Meer weten over het onderwerp reuma en op welke andere aspecten je kan omgaan met reuma? Lees dan ook de volgende artikelen die gaan over reuma en voedingbewegen met reuma en leven met reuma.

Wordt fit en sterk bij bbb health boutique. De gym met aandacht voor body, food en mind.

< Terug
Boek een proefles